İnsan hakları örgütlerinden rapor: Deprem bölgesinde polis ve jandarma ihlalleri

06.04.2023 - 16:04
Haberi paylaş

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü 6 Şubat 2023 günü gerçekleşen Türkiye-Suriye depremleriyle ilgili bir rapor hazırladı. Rapor depremde “yıkıma uğrayan bölgeyi denetlemek üzere gönderilen kolluk görevlilerinin hırsızlık ve yağma olaylarına karıştıklarından şüphelendikleri kişilere işkence veya diğer türde kötü muamele yaptıklarını” açığa seriyor.

Raporda bir kişinin “işkenceye maruz bırakılmasının ardından gözaltında hayatını kaybettiği” de belirtiliyor. 

Hepimizin hafızasında canlılığını koruyan vakalar arasında deprem bölgesinde suç işlediği iddia edilen insanlara yönelik sivil linç girişimlerini ve saldırıları kolluk kuvvetlerinin engellememesi yer alıyor.

İşkence, hangi koşulda kime yapılırsa yapılsın suçtur. Kötü muamele ve işkence yasaklanmıştır.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, yaptığı açıklamada “Polis, jandarma ve askeri personellerin, suç işlediğinden şüphelendikleri kişileri uzun süreli fiziksel şiddete maruz bıraktığına, keyfi ve gayri resmi olarak alıkoyduğuna ilişkin güvenilir bildirimler, Türkiye’nin deprem bölgesindeki kolluk uygulamalarının şoke edici bir göstergesidir. Kolluk görevlileri, doğal afet kapsamında ilan edilen olağanüstü hali cezadan muaf şekilde işkence ve kötü muamele yapma ve hatta öldürme serbestliği gibi görüyor” dedi.

Af Örgütü’nün sitesinde yer alan rapor özetinde şu önemli veriler yer alıyor: bölgede görevlendirilen polis, jandarma ve askerlerin faili olduğu 34 erkek mağdura yönelik 13 işkence ve diğer türde kötü muamele vakasına ilişkin 34 kişiyle görüşmeler gerçekleştirdi ve kimi vakalarda mevcut video görüntülerini inceledi. Araştırmacılar, güvenlik güçleri tarafından işkence edilen başkaca kişiler hakkındaki tanıklıkları da dinleyip fiziksel şiddet içeren videoları inceledi ancak bu olayları tümüyle doğrulayamadı. Görüşülen kişiler arasında işkence ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılan 12 kişi, jandarmaların başlarına silah dayayarak tehdit ettiği iki kişi, tanıklar ve avukatlar bulunuyor.

Bültene kayıt ol