Faşizme geçit yok! Hepimiz Amedsporluyuz

06.03.2023 - 14:39
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) bir açıklama yaparak Amedspor'a karşı yapılan ırkçı linç girişimini protesto etti ve herkesi Amedspor'la dayanışmaya çağırdı. 

5 Mart pazar günü Bursa'da oynanan Bursaspor Amedspor futbol müsabakası, öncesindeki  ırkçı provokasyonlar ile ve maç sırasında Amedspor futbolcu ve taraftarlarına yönelik görülmemiş saldırganlık  tarihe kara bir leke olarak geçen bir linç girişimidir.

Maçtan önceki  gece Amedspor kafilesinin kaldığı otelin önünde gösteride katliam çağırısı yapan faşist çeteler ertesi günün habercisiydi.  İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Bursa Valiliği,  Bursa Emniyet güçleri ve Futbol Federasyonu yetkilileri sanki bir gece önce ırkçı bir linç girişimi çağrısı yapılmamış gibi maçın oynanmasında bir olağandışılık görmediler.

Bu durum maç sırasında Amedspor futbolcuları,  taraftarları  ve heyetine yönelik örgütlü bir  saldırı planlayanlara  cesaret verdi.

Depremin ardından  stadyumlarda “Hükümet istifa!”  sloganını  atan taraftarları  cezalandırma peşinde koşan yetkililer göz göre göre örgütlenen  ırkçı linç girişimine  kapıyı araladılar.

Maç sırasında  stadyumda beyaz Toros  ve Yeşil kod adlı  kontrgerillanın  meşhur bir simgesinin  posterlerinin açılması  yaşananların sıradan bir taraftar tepkisi olmadığını net bir şekilde gösterdi. Bu,  planlı,  örgütlü bir  faşizan linç girişimidir. Yeşil’in posterinin açılması sadece Amedsporlulara değil,  tüm Kürtlere,  demokrasiden yana olan tüm  toplumsal kesimlere,  1990'ların siyasi cinayetlerini,  kirli savaş taktiklerini,  linç girişimlerini, derin devlet faaliyetlerini hatırlatarak gözdağı vermektir.

Tüm yurttaşlarımızı  bu karanlık ve örgütlü faşist girişime ve meydan okumaya karşı  yan yana durmaya çağırıyoruz. Sendikaların,  işçilerin, futbol taraftarlarının,  demokratik kurumların, inisiyatiflerin  bugün, “Hepimiz Kürdüz, hepimiz Amedsporluyuz!”  demesinin zamanıdır. Derin yapılanmaların katillerinin posterlerinin stadyumlarda açılması kabul edilemez. Bunlar sıradan taraftar değil örgütlü faşist çetelerdir. MHP’lilerin, İYİ Partililerin, Zafer Partililerin bu linç girişimine hep beraber sahip çıkmaları tesadüf değil.

Bu çeteler farklı olduğunu düşündükleri tüm toplumsal kesimlere, demokrasinin her bir zerresine düşmandır.

Siyasal iktidar, derhal aklını başına almalıdır. Ülkeyi cehenneme çevirmeye çalışan faşist, ırkçı saldırıları planlayan, destekleyen, kollayan ve göz yumanlar pazar günü çok daha büyük bir faciadan dönülmüş olduğunu fark etmek zorundadır.

Şu adımlar derhal atılmalıdır:

-Bursaspor tüm müsabakalardan men edimelidir.

-Irkçı saldırgan futbolcularının tamamının lisansı iptal edilmeli, sahalara bir daha  girmeleri yasaklanmalıdır.

-Bu futbolcular ve teknik heyet hakkında linç girişiminden soruşturma  başlatılmalıdır.

-Bu saldırılara cevaz veren tüm kamu yetkililerine hemen görevden el çektirilmelidir.

-Bir gece önceden bu grupların Amedspor kafilesinin kaldığı otelin önünde yapılanlara ses çıkartmayan, Amedspor’un can güvenliğini korumak için hiçbir adım atmayan Bursa Valisi hemen istifa etmelidir.

-Bursa Emniyet Müdürü görevden alınmalıdır.

DSİP 

Bültene kayıt ol