Yeşiller Partisi, İçişleri Bakanlığı’na açtığı davayı kazandı

27.02.2023 - 17:50
Haberi paylaş

Ankara 8. İdare Mahkemesi, İçişleri Bakanlığı’nın Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu fiili olarak engellemesi üzerine açılan davada bakanlığı haksız buldu.

Yeşil Gazete’nin haberine göre Ankara 8. İdare Mahkemesi Yeşiller Partisi’nin İçişleri Bakanlığı’na açtığı “kuruluş için gerekli evraka alındı belgesi vermeyerek partinin kuruluşunu fiilen engellediği” gerekçesiyle açtığı davada, bakanlığın haksız eylem yaptığına hükmetti.

Geçen yıl eylül ayında, bakanlığın işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.

Kararda Anayasa’nın parti kurma, partilere girme ve partilerden çıkmayı düzenleyen 68. Maddesi’ndeki “Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partiler, önceden izin almadan kurulurlar ve Anayasa ve kanun hükümleri içinde faaliyetlerini sürdürürler” ifadelerine vurgu yapıldı.

8. İdare Mahkemesi heyeti, partilerin gerekli belgelerin İçişleri Bakanlığı’na verilmesiyle tüzel kişilik kazanacağına  bilgi ve belgelerin alındığı anda bakanlığın bir “alındı” belgesi vermesinin zorunlu olduğuna dikkat çekerek, tüm şartların taşınması halinde  belgenin verilmemesinin idarenin takdirine bağlı olmadığını hatırlattı.

Bültene kayıt ol