Türkiye'nin birçok şehrinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne özel açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda Maraş depremlerinde anadilin öneminin bir kez daha anlaşıldığı söylenirken, 'Anadilimiz kimliğimizdir' vurgusu yapıldı.
21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde birçok yerde HDP yetkilileri ve sivil toplum örgütleri açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarda, anadilde eğitim, resmi dil talebi ve Kürtçe'nin yok sayılmasına dikkat çekildi.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde faaliyet yürüten Birca Belek Dil ve Kültür Derneği, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla açıklama gerçekleştirdi. Dernek önünde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ilçe yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri ile Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı. Açıklamayı Dernek Eşbaşkanı Cahit Akıl yaptı.
Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde, devletin Kürtçe'ye yaklaşımının bir kez daha ortaya çıktığını belirten Akıl, “Deprem, devletin insan yaşamına karşı kayıtsızlığını, Kürt halkına ve Kürt diline karşı baskılarını, mültecilere dönük ırkçı yaklaşımını bir kez daha gösterdi. Depremin olduğu birçok kentte yerlerin belirlenmesi ve ihtiyaçların karşılanması için kurulan acil hatlarda Kürtçeye yer verilmedi. Bunun en dikkat çekici örneği YİMER adlı kurumdur. Kürtçeyi dikkate almamak, Kürtleri dikkate almamaktır.
21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde her koşulda halkımızın yanında olduğumuzu belirtmek isteriz. Kürtçe resmi dil ve eğitim dili olana kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Avesta Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (AVESTA) HDP İzmir il binasında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına sivil toplum örgütü temsilcisi, siyasi parti temsilcisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Kürtçenin Kurmanci lehçesinde açıklamayı yapan AVESTA Başkanı Ali Yalçınkaya, anadil gününe ilişkin planladıkları birçok programı deprem nedeniyle iptal ettiklerini söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu da, Anadil Günü dolayısıyla açıklama yayımladı. Türkiye'de Kürt, Arap, Laz, Hemşin, Çerkez halkının kendi anadilinden koparılmak istenildiğine dikkat çekilen açıklamada, “Anadilinin kullanımının engellenmesi toplumun bireylerini değişik boyutta etkilese de tartışmasız en fazla çevresi ile iletişimini anadili ile sağlayan çocukları etkilemektedir” ifadeleri kullanıldı.