'İlerleme kat ettik' dese de yıkılan kamu binaları gerçeği gösterdi

18.02.2023 - 16:19
Haberi paylaş

2002’den beri iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan’ın 99 öncesinde yapılan binaların denetiminin sorumluluğunu yok sayması bir yana, sadece kamu binalarında yaşanan hasarlar bile “bina standardı ve denetimi konusunda kat edilen ilerlemeyi” acı bir şekilde ortaya koyuyor.

İşte, yapımı ve denetimi tamamen devletin yani Erdoğan’ın sorumluluğu altında olan kamu binalarının deprem karnesi:

Maraş’ta kamu binalarının yüzde 30’u yıkıldı veya ağır hasarlı

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEMAR) Müdürü Prof. Dr. Samet Arslan ve ekibi Kahramanmaraş'taki çoğu hastane ile aile sağlığı merkezi olmak üzere yaklaşık 200 kamu binasını inceledi. Kamu binalarının yüzde 30’unda ciddi ağır hasar olduğu veya yıkıldığı belirlendi. Bu nedenle binalara kesinlikle yaklaşılmaması yönünde rapor verdi.

Deprem bölgesinde 107 okul yıkıldı veya ağır hasarlı

13 Şubatta Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Depremden etkilenen illerimizde okulların 24 tanesi yıkıldı, 83 tanesinde ağır hasar var” dedi. 

Hatay’da havaalanı pisti çöktü, AFAD binası, hastane ve polisevi yıkıldı

İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri ile polisevi yıkıldı. 2007’de açılan Hatay Havalimanı’nın pisti çöktü. Havalimanı kullanılamadığı için Hatay’a kurtarma ekipleri ve yardımlar hava yoluyla taşınamadı. Malatya Havalimanı terminal binasında hasar meydana geldi.

İskenderun limanı çöktü

İskenderun Limanı'nda rıhtımda yer yer çökmeler oldu. Çökmeler sonucunda konteynerlarda başlayan yangın günlerce söndürülemedi.

Adıyaman belediye binası yıkıldı

Kente yapılan binaların denetimini yapmakla sorumlu olan Adıyaman Belediyesi’nin ana binası yıkıldı. Adıyaman Merkez’deki 4 katlı Adıyaman Belediye binası tamamen kullanılamaz hale geldi. 

Hatay’da öğrenci yurtlarında ağır hasar var

Hatay’da bulunan İskenderun KYK yurdunda ve Beyazıd-ı Bestami Erkek Öğrenci Yurdu’nda göçük ve hasarlar meydana geldi. Asma tavan ve duvarlarda ciddi hasarlar oluştu, dolaplar devrildi.

Bültene kayıt ol