Seçimleri tartışmayın, istifa edin!

17.02.2023 - 13:32
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), depremin ardından başlayan seçim tartışmalarına ilişkin açıklama yaptı. 

Yüz binlercemizin çok ağır bedel ödediği bir deprem süreci yaşıyoruz.

Can kaybının ve yaralı sayısının bu kadar çok olmasının nedeni, kâr-inşaat-rant merkezli siyasetçi-bürokrat ve inşaatçı/müteahhit koalisyonudur. Uzmanların bu bölgede büyük bir depremin yaşanacağı konusunda sık sık uyarmasına rağmen iktidarın hiçbir tedbir almamasıdır.

Depremin ilk üç günü ortada olmayan devlet yetkilileri, şimdi de sorumluluklarından sıyrılmaya, “asrın felaketi” gibi reklam sloganları bulmaya çalışıyor.

Ama şunu biliyoruz: Depremi felakete çeviren, bölgede büyük bir depremin yaşanacağına dair uzmanlar uyarmasına rağmen kulak asmayan ve tedbir almayan AKP-MHP iktidarıdır. Aynı sorumsuzluk, depremin ilk birkaç saati, ilk birkaç günü yaşanan vurdumduymazlıkla, koordinasyonsuzlukla, liyakatsizlik nedeniyle kurumların çökertilmesiyle birleşti ve halkın ödediği bedeli çok daha büyüttü.

Bu nedenle bir “asrın felaketi”nden söz edilecekse, bu felaket mevcut siyasal iktidardır.

Bu iktidarın bir gün dahi yönetmeye devam etmemesi, istifa edip gitmesi gerekir.

Depremin hemen ardından iktidarın çeşitli sözcüleri seçimlerin ertelenmesinin zeminini yoklamaya başladı. Anayasaya aykırı bir biçimde seçimi erteleyerek, yaşanan felaketi kendileri için siyasi bir fırsata çevirebileceklerini zannediyorlar.

Yasalar, anayasa maddeleri, iktidar yetkililerinin, sermaye gruplarının, bürokratların uymamama serbestisinin olduğu ama emekçilerin, yoksulların sorguladığında bile ağır bir şekilde cezalandırıldığı keyfi maddeler değildir.

Herkes gördü, hepimiz yaşadık! Bu yıkımın sorumlusu iktidardır.

Seçimleri gündem yapmak yerine hesap verin ve istifa edin!

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

Bültene kayıt ol