İktidar, depremzedelere yardım götürülmesine engel oluyor

16.02.2023 - 17:09
Haberi paylaş

Maraş Pazarcık’ta HDP Dayanışma merkezi aracılığıyla siyasi parti ve kitle örgütlerinin depremzedelerle dayanışması engellendi. Depremle yıkılan Osmaniye'deki deprem dayanışma merkezinden dün akşam 10 TKP üyesi gözaltına alındı, tepkiler üzerine serbest bırakıldı.

Emek ve Özgürlük İttifakı, bir açıklama yaparak tepki gösterdi

Tarihin en büyük depremlerinden birinin yaşandığı ülkede, 10 gündür büyük bir insanlık dramı ile karşıya olunduğu belirtilen açıklamada; “Yitirdiğimiz can sayısı tam olarak hala belli değil. Büyük bir felaket yaşıyoruz. Acımız taze, yasımız devam ediyor. Dayanışmayı büyüterek bugünleri aşmaya, yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz” denildi.

Devletin tüm imkanlarını kullanabilen, her türlü yetkiye sahip AKP-MHP iktidarının OHAL zorbalığının ilkine dün şahit olunduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi;

“OHAL’in emeğin, insanlığın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın gaspı olduğunu gördük. Depremin yaşandığı ilk günden itibaren Türkiye’nin dört bir yanından gelerek hızlı bir şekilde organize olan, yine Türkiye’nin dört bir yanından gelen yardım malzemelerini depremzedelere özenle dağıtan Maraş Pazarcık’taki HDP Dayanışma merkezine kayyım atandı.

10 gündür 100’ün üzerinde köye yardım malzemesi taşıyan arkadaşlarımızın çalıştığı depo ve çadır; Pazarcık halkı için yaşamın, umudun merkezi olarak görülmektedir. İşte o merkeze kaymakam peşine taktığı 200 asker ve polisle baskın yaparak depoya el koydu.

Depremde ortalıkta görünmeyen iktidarın toplumsal dayanışma ağlarına yönelik bu saldırıları kabul etmiyoruz. Milyonların dayanışmasını tüm demokrasi güçleri ve gönüllüleriyle birlikte her yerde büyütmeye kararlıyız. Meşruiyetini yitirmiş bu zorba iktidarın atadığı kayyım bizim için yok hükmündedir. İktidarın yapması gereken gölge yapmaması, askerini polisini alıp sırça köşklerine geri dönmesidir.  “Her şey benim kontrolümde olsun” diyen iktidarın emek gaspını kabul etmiyoruz. Asrın cinayetinin asıl sorumluları olan gaspçı iktidardan elbette siyaseten ve yargı önünde hesap soracağız.”

Osmaniye'de polis deprem yardım faaliyetine katılan 10 TKP üyesini gözaltına aldı

Türkiye Komünist Partisi (TKP) depremle yıkılan Osmaniye'deki dayanışma merkezinde dün akşam 10 üyesinin gözaltına alındığını açıkladı. TKP tarafından yapılan açıklamada, çok sayıda polisin TKP'lilerin konakladığı yere giderek orada bulunan 10 kişiyi göz altına aldığı ifade edildi. Tepkiler üzerine 10 TKP'li serbest bırakıldı.

Polislerin yardımın sadece AFAD tarafından yapılabileceğini söylediğini aktaran TKP avukatı Okan Alay, TKP üyelerinin böyle bir yasal zorunluluk olmadığını, dayanışma faaliyeti yürüttüklerini söylemesine rağmen, polislerin hakaretlerde bulunduğunu, "devleti aciz gösterdiklerini" söylediğini ifade etti. Telefonla parti merkezine durumu bildiren parti üyelerinin telefonlarının zorla alındığını söyleyen Alay, iki parti üyesinin ters kelepçe yapılarak gözaltına alındığını belirtti. 

 

Bültene kayıt ol