Vergi borcunu ödemeyen şirketler “bağış” yapıyor

16.02.2023 - 17:07
Haberi paylaş

Ana akım TV’lerin ortak yayınıyla gerçekleşen “Türkiye Tek Yürek” programında depremzedeler için bağış toplandı. Yayına çok sayıda şirket temsilcisi katılarak bağışlarını açıkladı. Bağış listesinde vergi borcu silinen, işçi ve emekçilerinin haklarını vermeyen, işçileri işten atan, doğayı talan eden çok sayıda şirket yer alıyor.

Şirket bağışları vergiden düşülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda vergi borcunu ödemeyen, daha sonra borcu iktidar tarafından silinen şirketlerin “bağış yapması tepkiyle karşılandı. Bu şirketlerden birisi AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding. Son 11 yılda 19,7 milyar liralık devlet ihalesi alan Cengiz Holding yayında 3 milyar TL yardım yapacağını açıkladı. Cengiz Holdingin 2005-2009 yıllarına ait bugünkü para ile 5,6 milyar TL vergi borcu silinmişti. 2016’da da yaklaşık 425 milyon TL’lik vergi borcu ‘sıfırlandı'. Dün Cengiz Holding’e bir ‘kıyak’ daha geldi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Cengiz’e ait Eti Alüminyum AŞ tarafından Konya’da yapılacak projeye 275 milyon lira yatırım teşviki sağlandı.

Program sonunda toplanan 115,1 milyar TL’nin 30 milyarını bir kamu kurumu olan Merkez Bankası verdi, kamu kurumlarının toplam bağışı 89 milyar lirayı buldu. Yani devlete en çok bağışı yine devlet kurumları yaptı. Ancak kamu kurumlarının yöneticilerinin kendi kişisel gelirlerini değil de kurumun kaynaklarını bağışlaması izleyenlerin tepkisini çekti. Bağış yapan özel şirketlerin büyük bölümü devletten ihale alarak zenginleşen şirketler.

Yayına bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlere 4 ay kalmasına rağmen yine bir yıl süre istedi. 1999 depreminden bugüne toplanan deprem vergilerinin duble yollara harcanması hafızalardayken Erdoğan, “Yurt içinden ve yurt dışından AFAD hesaplarına gelecek her kuruş, depremzedelerimiz için kullanılacaktır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aldıkları kamu ihaleleri nedeniyle "beşli çete" olarak nitelendirdiği şirketlere sosyal medya hesabından "Sevgili Beşli Çeteler, Bu akşamki bağış performansınız gözlerimi yaşarttı. Dekontları mutlaka saklayın; onları 418 milyar dolarlık borcunuzdan düşeceğim" diye seslendi.

Bültene kayıt ol