Gıda-İş: Göçmenlerin üzerinden elinizi çekin

15.02.2023 - 15:34
Haberi paylaş

DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası, deprem bölgelerinde göçmenlere yönelik yaşanan ırkçı saldırılara ilişkin “Mültecilerin üzerinden eliniz çekin” başlığıyla açıklama yaptı. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan imzasıyla yapılan açıklamada, “Daha ulaşılamayan, hiç dokunulmayan enkazlar var. On binlerce canımız enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Ülkeyi yönetenler yıllardır geliyorum diyen deprem karşısında önlem almadıkları gibi, deprem enkazlarına müdahale etmede, yardımların ulaşmasında ne yazık ki gerekenleri yapmıyor. Yaşanan ölümler, yıkımlar karşısında görevlerini yapmayan iktidar ve kimi burjuva partileri ve siyasetçileri göçmenleri hedef göstermeye başladılar. Göçmenlerin yağma yaptıkları, ölülerin üzerinden ziynet eşyası çaldıkları, dükkânları yağmaladıkları, sınırları geçerek Türkiye’ye yığınak yaptıklarına dair haberler yayıyorlar. Irkçı, şoven ve milliyetçi duyguları kışkırtarak göçmenleri hedef göstererek linç girişimleri provaları yapıyorlar. Bu anlayış ve yaklaşımlar, ülkemizdeki göçmenlerin yaşamını güvensiz hale getiriyor” denildi.

Göçmenlerin ziynet eşyası çaldıkları, evleri ve dükkânları soyduklarının yalan olduğu belirtilen açıklamada, “Deprem bölgesinde yapmış olduğumuz gözlemler ve gelen bilgiler göçmenlerin ve yurttaşların yaşadığı sorunların aynı olduğunu göstermektedir. Göçmenler aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarına katılarak ayrım yapmadan canla başla çalışmışlardır. Yaşanan bunca acılar içinde göçmenleri hedef göstererek, ırkçı ve şoven söylemlerle provokasyon yaratmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

İşçi, emekçileri ve halkı göçmenlere karşı yürütülen politikalara karşı durmaya çağıran Gıda İş sendikasının açıklamasını devamı şöyle: “ Herkesi barış ve kardeşliği savunmaya çağırıyoruz. Ayrıca iktidarı ırkçı ve şoven saldırılar karşısında bir an önce önlem almaya çağırıyoruz. Irkçı ve milliyetçi kışkırtmalar karşısında gerekli soruşturmaların yapılarak yaşanabilecek tehlikeli tırmanışların önlenmesi için daha hızlı davranmaya çağırıyoruz. Şimdi farklı milliyetlerden ve ülkelerden işçi ve emekçiler olarak dayanışmaya, yardımlaşmaya ve yaralarımızı sarmaya ihtiyacımız var. Irkçı ve şoven kışkırtmalara prim vermeden, bir arada birlikte yaşamı ve geleceğimizi kurmaya ihtiyacımız var.”

 

Bültene kayıt ol