Depremzedeler için öğrenci yurtlarının kullanılacağı gerekçesiyle üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesine öğrenciler tepkili. Eğitim Sen, üniversitelerde uzaktan eğitime başlanması ve öğrencilerin yurtlardan çıkarılması kararına karşı dava açtı. Eğitim Sen'in konuyla ilgili açıklaması şöyle:
"Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen iki büyük deprem, 10 ilde büyük bir yıkıma ve can kaybına neden olmuştur. Yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı bir bölgeyi etkileyen ve ağır bir yıkıma neden olan felaket nedeniyle, başta depremden doğrudan etkilenen şehirler olmak üzere, tüm Türkiye tarifi mümkün olmayan acılarla karşı karşıya kalmıştır.
Yükseköğretim Kurulu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nce 11.02.2023 tarihinde yapılan duyuru ile Yükseköğretim Kurulu tarafından, 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasına karar verildiği bildirilmiştir.
11 Şubat tarihinde duyurulan dava konusu karar akabinde; yükseköğretim öğrencileri 2 gün sonra üniversitelerine dönmeyi beklerken, bu duyurudan sonra bir anda bilinmezliğe düşmüştür. Uzaktan öğretime devam edecek öğrencilerin kaçının internet erişimi veya bilgisayar imkânı olduğu muammadır. Duyuru ile birlikte, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınan öğrenciler yurtlardan tahliye edilmiş ve bu yurtların depremzedelere tahsis edileceği açıklanmıştır. Yurtlardan tahliye edilen öğrenciler arasında depremzede öğrenciler de bulunmaktadır. Haliyle bu öğrencilerin çoğunun yurtlarından çıkıp dönecekleri bir evi dahi bulunmamaktadır. Bu açıdan alınan kararın depremin sonuçlarını ortadan kaldırmaya dahi hizmet etmediği açıktır. Kaldı ki sosyal bir hukuk devletinde, kamu idaresinin, bir doğal afetin sonuçlarını azaltmak için temel hak ve özgürlükler arasında tanımlanmış ve ancak kanunla sınırlanabilecek eğitim hakkını sınırlandırması veya sekteye uğratması kabul edilemez bir durumdur.
Sonuç olarak; Sendikamız tarafından, yasal ve uluslararası mevzuat hükümlerine, tüm idari eylem ve işlemlerin genel amacı olan kamu yararı ilkesine, olağanüstü hal ilanını düzenleyen Anayasanın 119. maddesine aykırı bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli dava açılmıştır."
YTÜ öğrencilerinden uzaktan eğitim kararına tepki
Depremlerin ardından depremzedeler için KYK yurtlarının kullanılacağı, üniversitelerin ise online bir şekilde eğitime devam edeceği kararı alındı. Bunun üzerine birçok üniversite öğrencisi bu duruma tepki gösterdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği, Kulüp ve Toplulukları Davutpaşa Kampüsü’nde “Eğitim hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diyerek karara itirazlarına ilişkin açıklama yaptılar, yüz yüze eğitim talep ettiler.
Çukurova Üniversitesi bileşenleri: Yüz yüze eğitimin başlaması için koşullar sağlansın!
Hem online eğitimin niteliksizliği ve depremzedelerin yeterli koşullar sağlanmadan böyle bir sisteme geçilmesi hem de depremzedelerin sosyal yaşamdan koparılmasının getireceği psikolojik tahribat üzerine ODTÜ bileşenleri tarafından yayınlanan ve şu an 400’e yakın bileşenin imzası olan bildirge, Çukurova Üniversitesi bileşenleri tarafından da sahiplenildi.
Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden uzaktan eğitim kararına tepkili
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri cumartesi günü açıklanan KYK yurtlarının boşaltılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararına tepki gösterdiler. Alınan kararın hem depremzedeler hem de öğrenciler açısından ikinci bir mağduriyet yaratacağını söylediler.
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri adına açıklamayı yapan Mustafa Yavaş “9 saat arayla yaşadığımız iki büyük depremin acılarını derinden paylaşmaktayız. Yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını sarmak için bir haftadır durmaksızın dayanışma kampanyalarıyla büyük bir seferberlik içindeyiz. Biliyoruz ki her bir üniversite öğrencisi bu sürecin bir parçası oldu ve bölge halkıyla dayanışmak için harekete geçti. 11 Şubat 2023 tarihinde alınan KYK yurtlarının depremzedelere açılması ve üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi kararını daha büyük sorunları tetikleyecek, yanlış bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu karar, depremzede öğrencilerin eğitime ulaşmasını kolaylaştırmayacak, aksine online eğitim için gerekli koşulların sağlanmamış olması nedeniyle büyük bir çözümsüzlük yaratacaktır. Evlerini kaybetmiş insanların online derslere verimli bir şekilde katılması beklenemez. Depremzede öğrencilerin eğitim alabilmesi için sağlıklı yaşam koşullarına erişebilmesi, güvenliklerinin sağlanması gerekmektedir. Bu koşullar sağlanmadan gerçekleştirilen bir eğitim süreci, depremzede arkadaşlarımızın eğitim haklarından büyük ölçüde mahrum kalmasına neden olacaktır” dedi.
Öğrenciler taleplerini şu şekilde sıraladı:
1-Başta hükümet, üniversite rektörlükleri, YÖK ve tüm yetkililer tarafından alınan bu karar iptal edilsin.
2-Bütün olanaklar depremin yarattığı yıkımı en aza indirmek üzere kullanılsın, yüz yüze eğitimin başlaması için tüm koşullar hazırlansın.
3-Kamu ve özel konaklama alanları depremzedeler için ücretsiz açılsın.
4- Üniversite yönetimleri depremden etkilenen tüm öğrenciler için psikolojik destek hizmetlerini hızlı, ulaşılabilir ve ücretsiz şekilde sağlasın. Travma vb. alanlarda uzmanlaşmış kadro alımları yapılsın.