Deprem bölgesinde linç ve şiddet artıyor

14.02.2023 - 14:27
Haberi paylaş

Depremlerin ardından sosyal medyada hırsızlık ve yağma görüntüleri olduğu iddia edilen görüntüler yayılmaya başlarken, hırsız ya da yağmacı denen şahısların resmi üniformalı kişiler ve sivillerce dövüldüğü görüntüler ortaya çıkıyor.

Bu görüntülere her gün bir yenisi eklenirken Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Hatay’ın Altınözü ilçesinde Ahmet Güreşçi’nin gözaltında işkenceyle katledilmesine dair bilgilendirme yaptı. 

Bilgilendirmede, Güreşçi’nin depremzede olup, 11 Şubat’ta “yağma” suçundan Ahmet Güreşçi ve Sabri Güreşçi ile Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Büyükburç Mahallesi’ndeki evinden jandarma ekiplerince gözaltına alındığı belirtildi.

Alındığında herhangi bir sağlık sorununun bulunmadığının aktarıldığı bilgilendirmede, jandarma karakoluna götürülen şahıslardan Ahmet Güreşçi’nin akşam 19.30 civarında karakoldan hastaneye acil olarak götürüldüğü belirtildi. Ailesinin peşinden gidip Güreşçi’nin hayatını kaybettiğini öğrendiğinin belirtildiği bilgilendirmede, ailenin 12 Şubat akşamı saat 20.00’de başvurusu üzerine Hatay’da olan ÖHD ve ÇHD’den avukatlar Erdoğan Akdoğdu ve Ümit Büyükdağ ile HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün Altınözü ilçesine geçtikleri, savcılar ve jandarma ile görüşmeler yaptıkları ifade edildi.

Gözaltında Sabri Güreşçi ve aynı köyden 4 kişinin daha bulunduğu ve bunlarla görüşüldüğü belirtilen bilgilendirmede, “Ahmet Güreşçi’nin gözaltında dövülerek öldürüldüğü, görüşme yapılan kişinin kötü durumda olduğu, kaburgalarında kırık, el ve yüzde yara berenin tespit edildiği, kişiye haya burma işkencesi yapıldığı, ıslatarak dövüldükleri, tecavüz tehdidinin olduğu bilgisi aktarılmıştır” denildi.

İşkence ağır bir suçtur

Bu olaylar dışında da sosyal medyaya çok sayıda linç ve şiddet videoları yansıdı. Yaşananları İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan şöyle açıkladı:

“İşkence çok ağır bir suçtur ve bu suçun zaman aşımı yoktur. İnsanlar, suçu ne olursa olsun, yakalandıkları zaman adalete teslim edilirler ve yakalanma anından itibaren onlara yönelik herhangi bir hareket yapılamaz” dedi. 

İşkence görüntülerinin servis edilmesinin sebebinin halkın ilgisini başka yerlere çekmek olabileceğini söyleyen Türkdoğan, “Bakın böyle şeyler oluyor ve güvenlik güçleri bunu engelliyor algısı yaratmak da isteniyor olabilir. Bu görüntülerin servis edilmesinin sebebi hükümete yöneltilecek olan öfkeyi halkın başka kesimlere yöneltmesine sebep olabilir ve bu çok tehlikelidir.

HDP’den suç duyurusu

Bölgedeki "yağmacılık" iddialarıyla işkence ve linç saldırısına uğrayanların görüntülerinin paylaşımına ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu; İçişleri Bakanı, vali, vali yardımcıları, emniyet müdürleri ve işkence ve linç fiilini işleyen kişiler ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bültene kayıt ol