Depremde yıkımı imar affı artırdı

13.02.2023 - 13:27
Haberi paylaş

Maraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük depremden 30 bin insan öldü, onbinlerce bina yıkıldı. Yıkımları ve ölümleri, imar affı, denetimsizlikler ve ruhsatsız binalar artırdı.

1955-2002 yılları arasında imar affı 47 yılda 8 kez gündeme gelirken, AKP’nin 21 yıllık iktidarında 9 kez İmar Affı Kanunu çıkarıldı. İmar affı için son teklifi faşist Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici meclise verdi. Destici’nin “İmar Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ismiyle sunduğu teklif Ekim 2022’de TBMM Başkanlığı komisyonuna sevk edildi.

En son 2018 yılında çıkarılan imar affından 1 milyon 813 bin 768 bina sahibi yararlandı, iktidar 16 milyar lira gelir elde etti. Bu dönemde Gaziantep’te 76 bin 605, Hatay’da ise 71 bin 738 imar affı başvurusu oldu.

İmar affının deprem ve doğal afetlere yansıması konusunda İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar şunları söyledi “İmar affı; mevzuata veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle kaçak yapılara resmi olarak izin verilmesidir. Kısaca belirttiğim bu tanım bile şimdiye kadar 14 kez yayımlanan, son günlerde TBMM Meclis Komisyonuna verilen kanun teklifi ile yeniden gündemimize taşınan imar aflarının aslında kural tanımazlık olduğunun bir ifadesi. Bilimi, mühendisliği hiçe sayarak yapılara dair böyle bir tasarrufta bulunmak aslında bir doğa olayı olan depremin afete dönüşmesine de davetiye çıkarmak anlamına geliyor”.

Bültene kayıt ol