AFAD yetersiz olduğunu üç ay önce raporlamış

11.02.2023 - 07:02
Haberi paylaş

Deprem ve diğer afetlere hazırlık için birinci derecede görevli kamu kurumu olan AFAD’ın üç ay önce gerçekleşen Düzce Depremi sonrasında hazırladığı raporda, sistemdeki yanlışlar açıkça belirtiliyor.

AFAD’ın hazırladığı rapordaki bulgulara göre; ekiplerin görevlendirmesi doğru yapılamadı. Personelin ve gönüllülerin koordinasyonu sağlanamadı. Ekipler hazırlıksızdı. Saha tecrübeleri yetersiz kaldı. Çadırlar kontrol edilemedi, yemek dağıtımında sorun yaşandı.

Raporu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün kamuoyunun gündemine getirmişti.

Raporda yer alan bazı bulgular şöyle:

  • Depremden sonra görev dağılımı sağlıklı yapılmadığı için birçok personel alanı dışında görev yapmak zorunda kalmıştır. 
  • Gerek gönüllülerin gerekse personel kontrolünün sağlanması için koordinasyon birimi oluşturulmamıştır. 
  • Kurulan çadır alanlarının çoğunda alt yapı olmaması sebebiyle elektrik ve ısınma sorunları yaşanmış, bazı alanlarda zemin sorunu sebebiyle çadırlar kullanılamamıştır. Birçok noktada yemek dağıtımında sorunlar yaşanmıştır.
  • Afet gruplarının hazırlıksız olması AFAD Merkezi’nin yerinin yanlış seçilmesi, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonun yetersiz kalması sağlıklı bir yönetim sürecinin önüne geçmiştir.
  • Öğretmen ve imamlardan oluşan yaklaşık 300 kişilik zarar tespit ekibi kurulmuştur. Kurulan ekiplerin zarar tespit konusunda yeterli bilgisinin olmaması yanlış tespitlere sebep olmuştur.

Bültene kayıt ol