Kahramanmaraş’ta hala ulaşılamayan yerler var

08.02.2023 - 18:18
Haberi paylaş

İki büyük depremle yerle bir olan Kahramanmaraş'ta kurtarma çalışmaları eksikliklerle devam ediyor, enkaz altında sağ kalanlara ulaşılmaya çalışılıyor. Halk bir yandan da dondurucu soğukla mücadele ediyor. Resmi açıklamalara göre, 1300 kişi hayatını kaybetti, 5 bin yaralı var, 310 bina yıkıldı.

Kahramanmaraş'ta depremin ardından 3. günde kurtarma çalışmaları ve insanların hayatta kalma mücadelesi sürüyor. Enkaz altlarından 50 saati geçmesine rağmen canlı bedenler çıkarılıyor.

Kentte ilk andan beri kurtarma ekiplerinin yetersizliği, ulaşılamayan, henüz gidilmeyen çok yer olması eleştiriliyor. Öte yandan Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesinde riskten dolayı depremzedeler giriş katındaki koridorda tedavi ediliyor.

Siyaset Bilimci Burak Yıldırım, sosyal medya hesabından Maraş'ın Şekeroba Köyü'ne yardım çağrısı yaptı. 44 saat geçmesine rağmen yardım gelmediğini belirten Yıldırım, "Üzülererek söylüyorum, burada devlet yok" dedi. Göksun, Elbistan, Narlı gibi ilçelere hâlâ kurtarma ve yaşamsal destek için ekipler gelmedi.

Kızılay 3 gündür yok

Maraş merkezde dahi çok sayıda yurttaş yaşamsal desteğe dair büyük eksikliğin olduğunu adeta yalnız bırakıldıklarını anlattı. Medyaya konuşan bir depremzede üç gündür kimsenin gelmediğini söyledi: "TRT'nin yayınına da gittim, kestiler yayını. Kızılay üç gündür yok, biz yıllarca boşuna mı vergi ödedik, boşuna mı çabaladık? Üç gündür sadece bir dernek çorba dağıtıyor burada.“

Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı bir köyde bulunan Yusuf Doğan, Elbistan ve Maraş'taki durumu aktardı. Doğan, "Bugün 3 kişilik jandarma ekibi geldi, 2 tane bebe bisküvisi ve 3 tane süt dağıtıp geri gittiler. Halk kendi imkânı dışında bir destek bulamıyor, devletten umudu kesti" ifadelerini kullandı.

Deprem sonrası enkaz altından çıkarılan yüzlerce kişi, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Burada tedaviye alınan depremzedeler, 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından risk oluşturduğu için giriş katındaki koridorlara taşındı. Yüzlerce kişi hastane koridorunda tedavi olurken, durumu daha iyi olanlar otobüslerle çevre illerdeki hastanelere sevk ediliyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, hastanenin kısıtlı personel ve destek hizmeti ile hastalara bakmaya çalıştıklarını söyledi. İkinci depremin hastanede hasara yol açtığını anlatan Prof. Dr. Yasım, "Deprem olduktan sonra sabaha karşı şehirdeki hastanelerin ameliyathanelerinin tamamı kullanılmaz haldeydi. Ameliyat olacak tüm hastalar bize geldi. Hastanede sıkıntı yoktu, ancak ikinci depremden sonra hastanede ufak-tefek sorunlar oldu" dedi. Yasım, ilk andan itibaren enkaz altından çıkarılan 10 bin kişiye hizmet verildiğini, afet durumundan dolayı birçoğunun kaydını bile yapamadıklarını aktardı.

Depremden sonrası yardım alamadıklarını belirten Prof. Dr. Yasım, "Kızılay, çorba ikramına yeni başladı. Depremzede vatandaşlarımızı da buralarda ikamet ettirdik. Yemekhanemizde yemekler doğal gaz ile yapılıyor ve gaz olmadığı için yemek hizmeti veremedik. En azından çadır kurulmasını talep ettik. İnsanların dışarıda güvenli durabilmesi için bir sahra hastanesi kurulmasını istedik. Fakat taleplerimize hiçbir cevap alamadık. İhtiyaçlarımız had safhada. İstanbul'dan, Ankara'dan gönüllü sağlıkçılar geldi. Bunlar sağlık yükünü azalttı ama destek personeli konusunda büyük sıkıntı var" dedi.

Akaryakıt kuyrukları

Maraş'ta, yıkımlar ve riskli yapılar nedeniyle evlerine giremeyen binlerce kişi geceyi araçlarında geçiriyor. Hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü geceleri ise ya yakılan ateşlerin başında ya da klimalarını çalıştırdıkları araçlarında geçiriyor. Vatandaşlar, araçlarını evleri gibi kullandığı için akaryakıt tüketimi de arttı. Ancak akaryakıt istasyonları yoğun talebi karşılamakta güçlük yaşıyor. Akaryakıt istasyonlarının önünde araçlarıyla gelenler uzun kuyruk oluşturuyor. Birçok kişi ise bidonlarla gelerek kuyruğa girip bekledikten sonra aldıkları yakıtlarını araçlarının deposuna dolduruyor. Birçok akaryakıt istasyonu, yoğun talep nedeniyle kota uygulaması başlattı. Bazı istasyonlar 10, bazı istasyonlar ise 20 litre yakıt sınırı koyarak ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor.

Öte yandan Maraş kent merkezinde bulunan 12 Şubat Stadyumu'nda depremzedeler için çadırlar kuruldu. Çadırların çok geç kurulması, soğukla yüz yüze bırakılmaları yurttaşların tepkisine neden oldu.

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, depremler sonrası oluşan ağır hasardan dolayı başka cezaevlerine sevk edildi. Alınan bilgilere göre tutuklular, Aksaray, Ankara ve Kayseri’deki cezaevlerine nakledildi. 

Bültene kayıt ol