Depremin vurduğu illerdeki enkazlara, 48 saat geçmesine rağmen arama kurtarma ekipleri ve ekipman gönderilmedi... Ciddi kayıpların ve yıkımların yaşandığı çoğu kentte halk beslenme, ısınma, barınma şartlarından mahrum kaldı.
9 bin 57 can kaybı yaşanırken 49 bin 133 kişi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın deprem yaşanan 10 ilde OHAL ilan edileceğini açıkladı. OHAL kararı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Hatay, Maraş ve Adıyaman'a görevliler dışında araç girişi 7 Şubat saat 11.00'den itibaren 48 saatliğine durduruldu. Gazeteciler bazı enkaz bölgelerinde engellendi.
Deprem bölgelerine sivil kurumlar alınmadı. Yardımlar engellendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AFAD harici koordinasyona müsaade edilmeyeceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi" derken gece geç saatlere kadar hala bazı enkaz bölgelerinde AFAD’ın olmadığı, acil desteğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Adıyaman'da yakınlarını kaybeden yurttaşlar, yardım gelmediği için valiye tepki gösterdi. Valiliğe toplanan yurttaşlar, 'Yardımlar nerede?' diyerek valiyi protesto etti.
Deprem bölgelerine 2 binden fazla TTK madencisi arama kurtarma ekibi olarak desteğe gitti. 260 madenci ise Ankara’da bekletiliyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yardımların bürokratik engellere takılmasına tepki göstererek belediyelere "Bürokratik engel mi koyuyorlar, yapın dinlemeyin. Bu halka ekmek battaniye bulmak için tutuklanmanız gerekirse tutuklanın. Ağız dalaşı, bürokrasi bitti" diye seslendi.