Dayanışma yaşatır: Halk depremzedeler için seferber oldu

07.02.2023 - 11:42
Haberi paylaş

Depremin ardından birçok bölgeye henüz arama kurtarma ekipleri ulaşmamışken, halk depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için pek çok yerde dayanışma örgütlüyor.

Birçok sendika, kadın ve öğrenci örgütleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri dayanışma çağrılarıyla deprem bölgeleri için gerekli malzemeleri topluyor; koordinasyon ekipleri kuruyor. Dayanışma çağrılarıyla deprem bölgesindeki yurttaşların ihtiyaçları giderilmeye çalışılıyor.

Kan bağışı yapılıyor

Kızılay’ın yaptığı kan verme çağrısının ardından illerdeki Kızılay noktalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Yüzlerce Vanlı Cumhuriyet Caddesi üzerindeki mobil kan bağışı merkezlerinin önünde kuyruk oluşturdu.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) da “Acınız acımızdır” diyerek ihtiyaç listesi paylaştı ve depremden etkilenen yurttaşlarla dayanışmak için kampanya başlattı.

Ordu'nun Akkuş ilçesinde deprem bölgesine yardım göndermek isteyenler yoğun kar yağışına rağmen ellerinde taşıdıkları battaniye, uyku seti, kışlık kıyafetleri kamyonlara yükledi. 

Göçmen Sendikası Girişimi depremden etkilenen bölgede yoğun göçmen nüfusu olduğunu belirterek Arapça ve Farsça bilenleri arama kurtarma çalışmalarına katılma çağrısı yaptı.

İşçilerden çağrı

Ford işçileri üyesi oldukları Türk Metal'e seslenerek “Son 3 ayda toplanan başta Gölcük şubemiz olmak üzere aidatlarımızın deprem bölgesine yardım olarak gitmesini istiyoruz” dedi.

As Plastik işçileri, yardım kampanyasına ihtiyaç listesinde yer alan malzemeleri kendi aralarında toplayarak dahil oldu.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde ise Edremit’te bulunan sendikalar, emekten yana siyasi partiler ve derneklerin oluşturduğu Demokrasi Platformu deprem için yardım toplamaya başladı. 

Kadın örgütleri organize oluyor

Pek çok kadın örgütü, afet dönemlerinde karşılanması güç olan depremzede kadınlara özel ihtiyaçların karşılanması için organize oldu.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği ve Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evinin kadınlara yaptığı dayanışma çağrısı hızla karşılık buldu. Kadınların temel ihtiyaçları için mahalle halkı hızla ihtiyaç ürünlerini derneklere ulaştırdı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlar da sokak sokak dolaşarak depremzedeler için acil ihtiyaç malzemeleri topladı.

Pek çok kadın derneği de iletişim bilgileri vererek özellikle kadın pedi, kadın iç çamaşırı, kadınlar için gerekli tıbbi malzemeler için çağrı yaptı.

Öğrencilerden destek

ODTÜ öğrencileri, toplulukları ve ODTÜ Mezunlar Derneği, Vişnelik’te ihtiyaç listesi hazırlayarak deprem illerine yardım göndermek için hazırlıklara başladı. Hazırlıklara ODTÜ Mezunlar Derneğin, ODTÜ’lüler, mezunlar, akademisyenler ve mahalle halkı katılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Kurulu da ihtiyaç listesi yayınlayarak gerekli malzemelerin muhtarlığa teslim edilebileceğini belirtti.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ve aktivistlere çağrıda bulunarak, deprem nedeniyle çocuk hakları kriz yönetim ağı oluşturulduğunu belirtti.

Bültene kayıt ol