Sendikalar deprem için dayanışma çağrısında bulundu

06.02.2023 - 22:00
Haberi paylaş

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen, Antep, Urfa, Adana, Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Osmaniye Kilis ve Malatya gibi çok sayıda ilde yıkıma yol açan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından işçi ve memur konfederasyonları KESK, DİSK, Türk-İş ve Hak-İş açıklama yaptılar. Sendikalar depremde acıları azaltmaya, yaraları sarmaya çalışacaklarını belirttiler.

KESK deprem bölgesine gidiyor

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), merkez üssü Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dayanışma mesajı verilen açıklamada kriz masası oluşturduklarını duyuran KESK, depremin yaşandığı illere gideceklerini duyurdu.

7.7 şiddeti ile merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremle ilgili yazılı açıklama yapan KESK, hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek, yaralılara acil şifa diledi. Yaşanan yıkımı yüreğimizde hissediyoruz denilen açıklamada, dayanışma çağrısı yapıldı. “Şimdi depremde yakınlarını, evini, barkını kaybeden tüm insanlarımızın acılarına ortak olmak için vakit kaybetmeden hemen harekete geçme zamanıdır” denildi.

KESK olarak kriz masası oluşturdukları ifade edilen açıklamada, “Başta depremden etkilenen iller olmak üzere tüm Şubeler Platformlarımızla merkezi ve yerel koordinasyon içinde bir çalışma yürüterek yaraları sarmaya, acıları azaltmaya çalışacağız. Konfederasyon ve sendika MYK üyelerimizden oluşan heyetimiz en kısa süre içinde depremden etkilenen illerde olacaktır. Bugün yaşanan felaket hepimiz için önemli bir uyarıdır. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere herkes olası depremlerde can ve mal kayıplarının önüne geçmek için bilim insanlarımızın, meslek odalarımızın yıllardır yaptığı uyarılara kulak vermelidir.” İfadeleri yer aldı.

DİSK: Dayanışmayı örgütleyeceğiz

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “İlk belirlemelere göre 2812 binanın yıkıldığı büyük depremde çok sayıda insanımızı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşıyor, yaralılara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” dedi.

“Gün işçi sınıfının dayanışma bilincini ve birikimini yaralarımızı sarmak için seferber etme günüdür” diyen Çerkezoğlu, deprem bölgesindeki bölge ve il temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından 6 Şubat 2023 tarihinde toplanan DİSK Yönetim Kurulunun şu kararları aldığını duyurdu:

  • Dayanışma faaliyetlerini örgütlemek üzere DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan başkanlığında kriz masası oluşturulmuştur.
  • Ağır kış koşullarında deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan acil malzemeleri yetkili kamu kuruluşlarına iletmek üzere iş yerlerinden başlayarak bir dayanışma seferberliği ilan edilmiştir.
  • Uluslararası dayanışmayı büyütmek için uluslararası sendikalarla irtibat kurulmaktadır.
  • Kan bağışı için tüm DİSK üyeleri seferber edilmiştir.
  • DİSK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulundan oluşan heyet deprem bölgesine hareket edecektir.

Türk-İş: Çalışmalara aktif katılım sağlayacağız

Türk-İş, Maraş merkezli depremin yol açtığı hasarın giderilmesi, yurttaşların acil ihtiyaçlarının temin edilmesi için bölge ve il temsilcilerinin koordinasyonunda kriz masaları oluşturulacağını bildirdi. Türk-İş’ten yapılan açıklamaya göre sendika genel başkanlıklarına genelge gönderildi.

Yaşanan bu afetin, birlik, beraberlik içinde, dayanışmayla atlatılacağına inanıldığı vurgulanan genelgede, şu ifadelere yer verildi: “Depremin yol açtığı hasarın giderilmesi ve bölgede yaşayan yurttaşlarımızın acil ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde temini açısından, Türk-İş bölge ve il temsilcilerinin koordinasyonunda kriz masası oluşturulması hayati öneme sahiptir. Konfederasyonumuz bünyesinde oluşturulan kriz yönetim merkezimize, gerekli bilgi ve taleplerin iletilmesiyle de merkezi bir koordinasyon sağlanacaktır.”

Hak-İş: Çalışmalara başladık

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan tarafından yapılan yazılı açıklamada “Hak-İş, depremzedelerle dayanışma içinde olacak, yaraların sarılması için, her türlü katkıyı yapacaktır. Bu kapsamda konfederasyonumuz bünyesinde bir kriz merkezi oluşturulmuş ve Kahramanmaraş İl Başkanlığımız ve bölge il başkanlıklarımızla koordinasyon içinde çalışmalarını yürütmektedir.

Hak-İş Konfederasyonu Afet İşleri Komitemiz bünyesinde kurulan Hak Arama ve Kurtarma Umut Timi personellerimiz de afet bölgesine doğru yola çıkmıştır. Deprem ve sel gibi yaşanan doğal afetler Türkiye’nin şehirlerini ve yapılarını yenilemesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Türkiye’de zihniyet konusunda olduğu kadar fiziken de bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı. 

Bültene kayıt ol