EYT'liler 'Kademeli prime hayır' diyor

31.01.2023 - 12:57
Haberi paylaş

AKP iktidarının Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemesi tepkiyle karşılandı. Yaş şartı kaldırılırken 1999 Eylül öncesi gerekli prim gün şartının tanınmaması sonucu mağdur olacaklar haklarını istiyor.

Düzenleme, meclis komisyonunda 2 Şubat'ta görüşülecek. Yasa teklifinde şunlar yer alıyor:

"EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirerek emekli olabilecek. SSK’lılar kademeli prim gününe tabi olacak. Kademeli prim günü 5 binden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkacak."

İktidar tarafından koşulsuz getirileceği söylenen düzenleme öncesi 5 bin prim gününü doldurmak için borçlanan kişiler, kademeli prim dayatması ile zor durumda bırakıldı.

Sosyal medyada birçok EYT'li yasal düzenlemenin baz alındığı 1999 Eylül'ünde geçerli 5 bin prim günü uygulamasının kabul edilmesini istiyor.

Kademeli prime takılmayan EYT'liler, bu dayatma ile karşı karşıya olanların haklarını savunuyor. AKP iktidarının emeklilik hakkını kazananları sınırlandırma girişimi tekrar sert bir kayaya çarpabilir. EYT örgütlenmeleri 2 Şubat'ta mecliste olacak.

Bültene kayıt ol