Yolsuzluk cenneti olma yolunda

31.01.2023 - 10:48
Haberi paylaş

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıkladı. Buna göre Türkiye 180 ülke arasında 101’inci sıraya geriledi. Türkiye’nin endekste aldığı puan 26. 

Muz cumhuriyeti diyerek küçümsenen bir dizi ülke Türkiye’den çok daha şeffaf ve yolsuzluk açısından Türkiye’den çok daha olumlu bir noktada. Geçen yıl Türkiye ile aynı puanı paylaşan Sahra-Altı Afrika'da küçük bir krallık olan Lesoto, son bir yılda Türkiye'nin bir basamak üzerine çıktı. Arjantin ve Brezilya Türkiye'den iki basamak yükseldi. Türkiye sahip olduğu 36 puanla Kosova, Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerin de gerisinde kaldı.

Endeks, uzmanlar ve iş çevrelerinin görüşleri alınarak oluşturuluyor. 180 ülke kamu sektöründe algılanan yolsuzluk seviyesine bağlı olarak sıralanıyor.  Endeks temelde 13 bağımsız veri kaynağına dayanıyor ve yolsuzluk, 0 ila 100 arasında derecelendiriliyor. Buna göre, 0 yolsuzluğun çok yoğun olduğunu, 100 ise tamamıyla yolsuzluktan arınmış ülkeleri gösteriyor.

Endekste yer alan 180 ülkenin ortalaması 43. Türkiye, elde ettiği puanla genel ortalamanın altında kalıyor ve yolsuzluğun çok yoğun olduğu ülkelere iki adım daha yaklaştı.

Sedat Peker’in ifşalarının ardından iktidar çevrelerinin büründüğü sessizlik, bu ifşaların iktidarın yakın çevresini hedeflemesinin ardından yaşanan görevden almalar Türkiye’de yaşayanlar açısından endekste açığa çıkan sonucun beklenmedik olmadığı anlamına geliyor.

Türkiye, 2013'ten bu yana 48 basamak gerilemiş oldu. 2021 yılına ait endekste ise Türkiye, 38 puanla 96. sırada yer almıştı.

Bültene kayıt ol