CHP'nin garabeti

26.01.2023 - 10:43
Haberi paylaş

1970'lerde birçok CHP üyesi, Ülkü Ocakları tarafından katledilmişti. Bugün Kılıçdaroğlu'nun "CHP ülkücülüğü" diye bir şeyden bahsetmesi, siyasetteki sağcılaşmanın en aşırı ve kabul edilemez örneklerinden biri.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, uzun zamandır ülkücülüğü övüyor. Bir danışmanı eski MHP yöneticisi. Çeşitli illerde eski Ülkü Ocakları yöneticileriyle toplantılar yapıyor. Azılı bir ülkücü geçmişten gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'li olabildikten sonra bunlar ne ki!

MHP-İYİP bölünmesiyle birlikte, kemalist laik seçmenlerin bu bölümüne hitap etmek CHP liderliğinin ana politikalarından biri oldu. Çoğu kemalist, İslami hareketten gelen tek tük unsurlarla, sayısı çok daha az sol unsurları CHP için kabul edilemez buluyor. Fakat İYİP ile kurulan ittifak ve ülkücü bir kanadın oluşturulmasına ses çıkarmıyor.

Ses çıkarmıyorlar, çünkü ufukları Erdoğan ve AKP'yi indirmekle sınırlı. Bunun için yakın geçmişte MHP ve Devlet Bahçeli'yle (Ekmek için Ekmelledin vakası) bugünse İYİP ve Akşener ile ittifak kurmakta bir beis görmüyor. Ülkücü işareti yapıp, solcuların katillerini partisine sokmakla da.

Biri "sağ-sol ayrımı mı kaldı" diyecektir. "CHP'li ülkücülüğün" eski MHP ve Ülkü Ocakları'ndan gelenleri demokratik bir zemine ikna ettiği söylenebilir mi?

Buna en iyi yanıtı Sinan Ateş suikastı sonrası muhalif Kemalist TV'lerde karşımıza çıkan Ülkü Ocakları Başkanları'ndan biri olan (şimdi CHP'li) Alaattin Aldemir veriyor: "Hadi Hrant Dink Ermeniydi, öldürüldü..."

Bu ifadeye gelen tepkiler sonrası  "ifadem şuur altı olabilir, özür dilerim" diyen eski MHP'li kimi nasıl ikna etti?

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol