Mahkeme: Barış imzacısı olmak örgüt ilişkisini göstermez

25.01.2023 - 09:41
Haberi paylaş

Barış imzacısı A. Özdemir Aktan, KHK ile ihraç edilmesine ilişkin açtığı davayı kazandı. Aktan’ın açtığı davada verilen karar KHK’lı akademisyenler için ilk olma özelliği taşıyor. Avukat Meriç Eyüpoğlu kararın diğer davalara emsal olabileceğini söyledi.

Barış İçin Akademisyenler bildirisinin imzacılarından olan Prof. Dr. Ahmet Özdemir Aktan, Şubat 2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği Marmara Üniversitesi’ne açtığı davayı kazandı. Aktan, KHK ile ihraç edilenler arasında özlük haklarını kazanan ilk isim oldu. 

Mahkeme kararını Artı TV’de değerlendiren Aktan, şunları söyledi:

“Barış akademisyenleri içerisinde işe iade edilen ilk kişi ben oldum. Umalım ki devamı gelsin. Olmayan bir suçtan çok insanın canı yandı. İnsanlar işlemedikleri suçun cezasını umarım çekmezler. Bu dönemde her türlü zulüm uygulandı. Bir an önce diğer arkadaşlar için karar verilmesi ve bu yolun açılması gerekiyor.”

İtiraz yolu açık olan mahkeme kararında son noktayı istinaf koyacak. ‘Haksız’ yere ihraç edilen Aktan’ın, Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yaptığı işe iade başvurusu 2021 yılında reddedilmişti.

PKK/KCK ile irtibat ve iltisaklı olduğu belirtilerek kamu görevinden çıkarılan Aktan hakkında Ankara 21. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarını gözeterek söz konusu bildiriye imza atmanın, davacının anılan örgüt ile irtibat ve iltisaklı bulunduğunu göstermeyeceği değerlendirmesinde bulundu.

Bültene kayıt ol