Büyük Alevi Kurultayı: Tüm kimliklerin eşit yurttaşlığını talep ediyoruz

26.12.2022 - 12:55
Haberi paylaş

Alevi kurumlarının çağrısıyla düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı, Yenikapı Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kurultay sonrası yayınlanan sonuç bildirgesinde, tüm kimliklerin eşit yurttaşlığı talebi dile getirildi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat kurultay açılışında şunları söyledi:

“Her yurttaşın hakkı olan hizmetleri, Alevilere lütufmuş gibi görüyorlar. Bizim ısrarlı taleplerimizin karşılanması yerine, Kültür Bakanlığına bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığını hiçbir koşulda kabul etmiyoruz. Burası bizi yok etme, ocağımıza incir ağacı dikme kurumudur. 

Sanki bir Diyanet yetmiyormuş bir de Alevi Diyaneti kurmaya, Alevileri kontrol altına almaya çalışıyorlar. Bizi görmeyen iktidar şunu bilsin ki Alevilerin bu ülkede 'Laik ve demokratik Türkiye'den başka bir talebi yok.

Laik bir ülke için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerekir. Sadece Alevilerin değil, tüm kimliklerin eşit yurttaşlığını talep ediyoruz,"

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Eş Sözcüsü Hüseyin Mat, Paris’te yaşanan katliamda katledilenleri andı. Diusburg Cemevinin kapısına çarpı işareti atıldığı bilgisini paylaşarak, “Irkçılık, faşizm nereden gelirse gelsin bin defa lanetliyoruz. Bu ülkede Aleviler de, kadınlar da, çocuklar da, Kürtler de, LGBTİ’ler de özgürce yaşamalı” dedi. 

Kurultay sonrası yayınlanan sonuç bildirgesinde:

  • Cemevlerinin ibadethane olarak sayılması, 
  • Zorunlu din derslerinin kaldırılması, 
  • Alevilere yönelik ayrımcılığın, nefret suçlarının son bulması,
  • Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tasfiyesi,
  • Alevilerin inançlarını özgürce yaşamasının sağlanması,
  • Tüm kimliklerin eşit yurttaşlığı maddeleri temel talepler olarak yer aldı.

Bültene kayıt ol