Temel haklar referandum konusu olamaz

11.12.2022 - 17:38
Haberi paylaş

AKP’nin “başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması” gerekçesiyle anayasa değişikliği teklifi MHP ve BBP’nin de desteğiyle TBMM’ye sunuldu. Teklif, kılık kıyafete anayasal güvence getirecekmiş gibi yaparken aynı zamanda “aileyi koruma” gerekçesi altında LGBTİ+’ların hakları başta olmak üzere temel hakları da tartışma konusu hâline getiriyor. 

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AKP’li ve MHP’li  kadın milletvekilleri ile beraber basın toplantısı düzenledi. Başörtüsü yasaklarını kadınlara yönelik bir soykırım olarak niteleyen Zengin, CHP’nin teklife destek vermemesini de eleştirdi. Zengin, CHP’nin daha önce “kadının kılık-kıyafetinin siyasetin konusu olmaktan çıkarılması” önerisine ise “Şu an Türkiye'de hiçbir konuda yasak yok. Hiçbir yerde bir sorun yokken sizce neden CHP böyle bir teklif verdi. 'Sözlerimiz itibar görmüyor, sizin yazılı bir şeye ihtiyacınız var', diyerek yapılmıştır." diye yanıt verdi. 

Aileyi koruma adı altında LGBTİ+ dışlayıcılığı 

Teklifin can alıcı noktası ise “aileyi koruma” adı altındaki düzenlemeler. Anayasanın 41. Maddesine evliliğin yalnızca kadın-erkek arasında olabileceği ibaresi eklenerek LGBTİ+’lara zaten kapalı olan evlilik yolu, imkansız hâle getiriliyor. Bunun gerekçesi ise “Aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit ve saldırılan ile sapkın akımlarına dayatmalarına karşı korunması” olarak açıklanıyor. 

Değişikliğin gerçekleşebilmesi için referanduma gidilmesi gerekiyor. Bu durumda LGBTİ+’lar başta olmak üzere “aile dışı” sayılan her tür grubun temel hakları referandum konusu hâline getirilmiş oluyor. Kılık-kıyafetin kendisi de bir hak meselesidir ve referandum konusu hâline getirilemez. Kadınların ne giyeceğine ancak kadınların kendisi karar verebilir. Sosyalistler temel hak ve özgürlükleri tartışma konusu hâline getiren her tür düzenlemenin karşısında yer alıyor. 

Bültene kayıt ol