Fiyata artışlarına çare bulamayan iktidar, zincir marketlere yükleniyor

03.12.2022 - 10:16
Haberi paylaş

AKP-MHP koalisyonu, enflasyonla mücadele etmek yerine zincir mağazalara "savaş" açtı. Son bir yılda gıda fiyatları 3 kat arttı, ama iktidar hiçbir şey yapmadı, sadece seyretti.

Bunun yerine zincir marketleri eleştirerek, küçük bazı para cezaları keserek sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı, ama pahalılıkta bir azalma olmadı.

İktidarın kontrolündeki marketlerde de fiyatlar düşük değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli, gıda fiyatlarındaki durdurulamayan yükselişten zincir marketleri sorumlu tutuyor. Oysa devlet kontrolündeki Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış mağazalarındaki fiyatlar da zincir mağazalarla benzerlik gösteriyor.

MHP, tehditlerde başı çekiyor

Geçen hafta da MHP Genel Başkanı Bahçeli “Sürekli zam yapan zincir marketlerin FETÖ ile ilişkisi araştırılsın” demişti. Bu sözlere BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç “Bizi terörist ilan edenlere söyleyeceklerimiz var” deyip cevap vermişti. Bunun üzerine AKP ve MHP’li isimler Aykaç’ı hedef aldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın hakaretlerine devam etti.

Enflasyon, parayı yoksulun cebinden alıp patronlara vermektir

Seçimlere 6 ay kala siyasi iktidar fahiş fiyat artışlarına bir günah keçisi bulmaya çalışıyor, zincir marketleri suçlamaya çalışıyor. Oysa enflasyonun sorumlusu, son bir yılda dövizin yüzde 100 değer kaybetmesine neden olan, risk puanı CDS’i 200’lerden 600’lere çıkartan, şirketlere geri ödeyemeyeceklerini bildiği halde krediler dağıtan, karşılıksız para basıp piyasaya veren iktidardır. İktidar, bastığı paraları şirketlere dağıtarak enflasyon yaratmakta, bu enflasyon yoluyla da cebimizdeki paralara el koymaktadır.

Enflasyon; işçilerden, memurlardan, yoksullardan, ücretli çalışanlardan şirketlere, patronlara, devlete para aktarılması demektir. Böylece iktidar, garantili ihaleler verdiği şirketlere paralarını düzenli olarak ödeyebilmektedir. 

İktidarın zincir marketleri enflasyonun sorumlusu olarak göstermeye çalışması tam bir tiyatrodur, asıl sorumluları gözden kaçırma çabasıdır. Ama yoksullar, işçiler, memurlar bu aldatmacaya kanmayacaktır, enflasyonun gerçek sorumlusunun kim olduğunu bilmektedir.

MHP’nin saldırgan, faşist yüzü bir kez daha açığa çıktı

Son olaylarda MHP’nin saldırgan, faşist yüzü de bir kez daha açığa çıktı. Faşizmin tehditleri toplumun bütün kesimlerine yayılmış durumda. MHP, iktidarın büyük ortağı AKP’ye sürekli ayar veriyor, her türlü gelişmede iktidarın eli sopalı faşist kanadı olduğunu bütün topluma hatırlatmaya çalışıyor. Ama faşizmin tehditlerine boyun eğmemek, faşist saldırganlığa karşı her düzeyde kitlesel mücadeleyi örgütlemek gerekir.

Bültene kayıt ol