İktidarın hedefindeki TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tutuklandı

27.10.2022 - 10:36
Haberi paylaş

Seçildiği günden beri AKP-MHP tarafından karalanan, hakkında birçok dava açılan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla çıkartıldığı mahkemede tutuklandı.

Hakkında soruşturma açılan ve İstanbul'da gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, davanın açıldığı Ankara'ya sevk edilmişti. Bugün çıkarıldığı mahkemeye girmek isteyen TTB üyeleri gözaltına alınırken, emek meslek örgütü temsilcileri de polis şiddetiyle engellendi.

Dün (26 Ekim) İstanbul Kadıköy'deki evinde gözaltına alındıktan sonra Ankara'ya getirilen Fincancı'nın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen Fincancı'nın soruşturmayı yürüten savcıya ifade vermesi bekleniyor.

Fincancı'nın ifade sürecini takip etmek üzere adliyeye gelen Merkez Konseyi üyeleri ise adliyeye alınmadı. Üyelerin darp edilerek dışarı çıkarılmasına tepki gösteren TTB'den yapılan açıklamada, Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın ifade sürecini takip etmek üzere adliyeye gelen Merkez Konseyi üyelerimiz ve emek-meslek örgütlerinin temsilcileri, darp edilerek ve gerekçe gösterilmeksizin binaya alınmadı. Saldırıyı kınıyor, Şebnem hocamızı yalnız bırakmayacağımızı yineliyoruz!" denildi. 

Ankara Adliyesi’nde engellemeyle karşılaşan meslek örgütü temsilcileri gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında KESK MYK Üyesi Döne Gevher Koyun, SES MYK Üyesi Gönül Adıbelli, önceki dönem TTB MYK üyesi Selma Güngör, TTB Tıp Öğrencileri kolundan Helin Çakır ve Şirvan Çeliker yer aldı. KESK tarafından yapılan açıklamada, “Adliye karakol binası değildir, hukuk ayaklar altına alınamaz. Derhal serbest bırakılmalıdırlar” denildi. 

Şebnem Korur Fincancı için Kadıköy’de eylem yapıldı

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün (KBG) çağrısıyla Kadıköy’de bir araya gelen kadın ve LGBTİ+'lar, Kürt gazeteciler ve TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur-Fincancı’nın gözaltına alınmasını protesto etmek için dün Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya geldi.

Açıklama yapmak isteyen KBG aktivistlerinin önce etrafını saran polis sonra gruba saldırdı, en az 15 kadın ve LGBTİ+'yı gözaltına aldı. Kadın ve LGBTİ+'lar, gözaltılardan sonra ara sokaklara dağıldı ve basın açıklamasını pek çok farklı sokakta yaptı.

“Hakikat hakkımız için buradayız”

Polisin engellemeye çalıştığı KBG imzalı basın açıklaması özetle şöyle: 

“İktidarı boyunca birçok hukuksuzluk, baskı, şiddet üreten AKP iktidarı, cinsiyetçi, militarist, emek düşmanı politikalarına karşı duran herkese saldırmaya; kadın ve LGBTİ+ düşmanı siyasetine devam ediyor.

“Bu saldırılara karşı birlikte güçlüyüz ve yol arkadaşlarımız yalnız değil demek için buradayız. Hakikat hakkımız için buradayız.

“Erkekleri her türlü şiddete cesaretlendiren düzenlemelerle kendi makbul düzenini kurmaya çalışan bu iktidar, muhalif tüm sesleri baskı, gözaltı, tutuklamalarla susturmak istiyor. Yargının bağımsızlığı bir kez daha yok sayılarak AKP-MHP iktidarının bir sözüyle bu sabah bir bilim insanı, halk sağlığı savunucusu, bir hekim ve insan hakları savunucusu olarak görevini  yapan TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’yı gözaltına aldı.

“Biz, kadınlar ve LGBTİ+’lar olarak hakikati söylemekten hiç vazgeçmedik ve söyleyenlerin yanında olmaktan, onlarla dayanışma kurmaktan da geri durmadık, durmuyoruz. Ne Şebnem Korur Fincancı ne özgür basın ne biz kadınlar ve LGBTİ+’lar geri adım atmayacağız.”

Bültene kayıt ol