Şebnem Korur Fincancı: Bilime ve insan hakları mücadelesine adanmış bir yaşam

26.10.2022 - 11:13
Haberi paylaş

Uluslararası alanda da meslek onuru simgesi olarak kabul edilen saygın bir Adli Tıpçı hekim olan Şebnem Korur Fincancı gözaltına alındı. Fincancı kimdir? Neden iktidar blokunun hedefinde?

Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi topraklarında yapılan operasyonlarda 'kimyasal silah' kullanıldığına dair görüntüler üzerine tıbbi değerlendirmede bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı iktidar medyası tarafından hedef alınmıştı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilmiş ve hakkında soruşturma açılmıştı.

Bugün de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, "Terör Örgütü Propagandası Yapmak" iddiasıyla gözaltına alındı. 

Hakkında soruşturma başlatılan Fincancı, “Ben insan hakları alanında çalışan bir adli tıp uzmanı olarak tabii ki söyleyeceğim. Doğal olarak bir adli tıp uzmanı olarak iddiaların soruşturulmasını istemem suç değil. Yapılan haberlerde sanki ben kimyasal silah kullanıldığını tespit etmişim gibi bir habercilik yapmışlar, öyle bir şey yok. Ben sadece izlediğim videolarda istemsiz kasılmaların olduğunu, bunların sinir sistemini etkileyen bir kimyasal madde ile olabileceğini ve bunu ortaya koymanın yolunun etkin bir araştırma yapılması olduğunu söylüyorum” dedi.

Fincancı'nın gözaltına alındığını duyuran Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) yaptığı açıklamada, "TTB Başkanı ve Vakfımızın Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı kabul edilemez bir şekilde gözaltına alınmıştır. Derhal serbest bırakılsın" denildi.

Türk Tabipleri Birliği, başkanları Fincancı'nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Açıklama, "Bir süredir yürütülen linç kampanyasının ardından bugün gözaltına alınan hocamız Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya yapılanları asla kabul etmiyoruz. Hocamıza ve örgütümüze sahip çıkarak mücadelemizi sürdüreceğiz!" denildi.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi de bir basın açıklaması yayınlayarak Şebnem Korur Fincancı’nın serbest bırakılmasını istedi.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın yaşamı mücadelelerle dolu

Şebnem Korur Fincancı adli tıp uzmanı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı. Ayrıca hepimiz onu insan hakları alanında verdiği mücadeleler ile tanıyoruz.

Şebnem Korur Fincancı Adli Tıp Uzmanları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Ceza Hukuku Araştırmaları Derneğinin kurucu üyesi.

Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Türk Patoloji Derneği, Forensic Science Society, Académie Internatıonale de Médecine Légale et de Médecine Sociale, International Academy of Legal Medicine, New York Academy of Sciences, İnsan Hakları Eğitimi On Yılı Ulusal Komitesi Cezaevleri Çalışma Grubu, Association de Droit Penale Internationale, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu ve benzeri kurumlarda görev yaptı.

20 Haziran 2016’da Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği” kampanyasına katıldığı için “terör örgütü propagandası yapmak” suçlaması ile tutuklandı. 30 Haziran 2016’da serbest bırakıldı.

Şebnem Korur Fincancı’nın en önemli uğraşlarından biri, Adli Tıp Kurumu’nu devletin icraatlarını sorgusuzca onaylayan ya da aklayan bir kurum olmaktan çıkarıp insan hakları mücadelesinin önemli bir parçası haline getirmeye çalışması. Toplumsal barışın inşası için gece gündüz çalışması. Sesi duyulmayan ve hak gaspına uğrayan kim varsa her zaman onun yanında yer alması. Hak ihlalleri karşısında her zaman söyleyecek bir sözünün olması. 

Bültene kayıt ol