Maden katliamı için Erdoğan kader, madenci yakını ihmal dedi

16.10.2022 - 09:22
Haberi paylaş

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında 14 Ekim Perşembe akşam saatlerinde grizu patlaması meydana geldi. Madende yaşamını yitirenlerin sayısı 41'e çıktı. 11 işçi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı -300 derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı. Bu rapor doğrultusunda hiçbir gelişme sağlanmadığı halde, Enerji Bakanı geçen ay madeni ziyaret etmiş, yöneticileri övmüştü.

Erdoğan, kader planı dedi, madenci yakını ihmal dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartın’da yaptığı açıklamada Maden katliamını kadere, fıtrata bağladı.  Erdoğan'ın "Biz kader planına inanmış insanlarız kader planında da inandığımız için bunun ne dünü ne bugünü ne yarını hiçbir zaman olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım" şeklindeki sözleri dikkat çekti.

Diyarbakır programını iptal ederek Bartın’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, maden alanındaki açıklaması sonrası Makaracı köyünde defnedilen Ramazan Özçelik’in cenaze törenine katıldı. Aileye taziyede bulunan Erdoğan, Özçelik’in ablasının, “Ölen kardeşim 10-15 gün önce ‘burada gaz kaçağı var bizi patlatacaklar’ demiş. Nasıl ihmal oldu? ‘Patlatacaklar bizi’ demiş. Kardeşimin içine doğmuş, kardeşim göz göre göre öldü” demesi üzerine kısa süre sessiz kaldıktan sonra “Cümleten başınız sağ olsun, rabbim sabırlar versin” demekle yetindi.

İşçiler kendi imkânları ile kurtuldular

Maden ocağından çıkan bir işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz. Kendi imkânlarımla çıktım. Patlamadan dolayı basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" diye belirtti. Patlamanın ardından bölgede yardıma gelen işçiler 350 metre aşağıya kadar indiklerini belirttiler. Bir işçi “Patlamadan dolayı her yerde erimeler mevcuttu. Ulaşabildiğimiz yerlerde insanlar vardı ama kurtarabildiğimiz kimse yoktu. Şuan içeride olanlardan da ümidimiz yok" diye konuştu.

Amelebirliği Amasra Şube Başkanı Yasin Sagay da arama kurtarma çalışmalarına katılan isimlerden. Sagay yaşananları ve düşüncelerini şöyle anlattı: “Gündüz vardiyasındaydım, patlamadan yarım saat sonra geldim. Normal bir gaz sızıntısı diye düşündük ama patladığı yerden 1,5 2 km’ye kadar zarar vermiş. Arama kurtarma ekibindeydim. Öğlen birlikte çay içiyorsun, akşam cenazesini alıyorsun. Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın çoğu 2019 yılında işe girenler. 23-25 yaşında genç, askere gitmemiş arkadaşlarımız, yeni evlenenler var, yeni çocuğu olanlar var”.

Sayıştay uyarmıştı

Öte yandan Sayıştay, TTK 2019 Yılı Denetim Raporunda, Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı madende patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarmıştı!  Sayıştay'ın 2019 raporunda, "2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir." uyarısında bulundu.

Maden katliamı protesto edildi

Bartın Amasra’daki maden faciası dün İstanbul, Ankara ve İzmir'de protesto edildi.

Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla düzenlenen eylemlerde "Dün Soma, Ermenek; bugün Bartın. Kaza değil, cinayet" yazılı pankart açıldı, "Maden işçisi, köle değildir" sloganı atıldı.

Kadıköy’de yapılan açıklamada; “Hayatımızı cehenneme çeviren, ölülerimizin üzerinde şatafatlı saraylar, gökdelenler, yollar, madenler inşa edenlere, her ay bir Soma’yı bize yaşatanlara tahammülümüz kalmadı artık. Artık yeter diyoruz” ifadeleri yer aldı.

Bültene kayıt ol