Bartın’da 41 madencinin ölümü kaza değil katliamdır

16.10.2022 - 09:06
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin açıklaması:

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü İşletmeleri Amasra Maden Ocağında meydana gelen grizu patlamasında 41 maden işçisi yaşamını yitirdi, 11 işçi yaralandı. Bartın’da meydana gelen bu olay, iş cinayetinden öte bir katliamdır. Yaralılara acil şifalar, ölenlerin ailelerine, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Bu olayın teknik sebepleri ilerleyen süreçte belli olacaktır, ancak şunu biliyoruz ki, sorumlular cezalandırılmayacaktır. Çünkü Soma’da 301 işçinin ölümünden, Ermenek’te 18 işçinin ölümünden sorumlu olanlar ceza almadılar.

Cumhurbaşkanı Bartın’daki iş katliamını kader planı olarak nitelendirdi, ölenlerin ailelerine verilecek para miktarından söz etti. Soma’da 301 işçinin öldüğü katliam sonrasında da böyle konuşmuştu, madenciliğin fıtratında var demişti, ölenlerin ailelerine para verileceğinden bahsetmişti. Aradan 7 yıl geçti, iş cinayetlerine yaklaşımı değişmedi. 

İktidarın, iş cinayetlerindeki sorumluluğunu para ile örtmeye çalışması, büyük bir utançtır. Parayla insanların acısı dindirilemez. Faciaların yaşanmaması için önlem alınsaydı, iş güvenliği için harcama yapılsaydı, bugün bunlar yaşanmazdı.

Bartın’daki maden ocağı, kamu yönetiminde olan bir işletme, burada alınmayan tedbirlerden Türkiye Taş Kömürü Kurumu doğrudan sorumlu. Sayıştay 2019’da Bartın’daki maden ocağı ile ilgili yayınladığı denetim raporunda uyarıyor, ek önlemler alınmalıdır diyor, ama o günden bugüne yapılan hiçbir şey yok, alınmış bir tedbir yok. Aksine daha 1 ay önce burayı ziyaret eden bakan, işletme için övgüler düzüyordu. 

Bakanların, yetkililerin açıklamaları hep bildiğimiz klasik sözler. Yaşananların üzeri örtülmeye çalışılıyor. Çünkü işçinin hayatı her şeyden ucuz.

Bartın katliamının sorumlularından hesap sorulması ve böylesi katliamların tekrarlanmaması için, tüm sendikaların, meslek odalarının, diğer sınıf örgütlerinin, emekten ve özgürlükten yana olan tüm güçlerin bir araya gelerek ortak hareket etmesi gerekir.

İş cinayetleri "kader" değildir, mücadele ederek ölümlerimizi engelleyebiliriz. 

Birleşirsek kazanabiliriz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi

Bültene kayıt ol