Cemevlerinin devlete bağlanması kabul edilemez

12.10.2022 - 13:23
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurulacağını söyledi. Şimdiye kadar cemevlerini ibadethane olarak kabul etmeye yanaşmayan, 20 yıldır Alevi çalıştayları yapan ama Aleviliğin inanç sistemi olarak kabul edilmesi noktasında en ufak adım atmayan Erdoğan, 2023 seçimlerine doğru Alevi açılımı yapmaya çalışıyor. Ama atılan adımda yine cemevleri için ibadethane statüsü yok. 

AKP iktidarına göre cemevleri kültürel ve turistik bir olgu.

Alevi örgütleri ve önderleri ise bu kararın kabul edilebilir olmadığını açıkladılar.

Çeşitli araştırmalara göre, Türkiye’de nüfusun yaklaşık 12 milyonu, yani yüzde 15’i Alevi. Alevi Bektaşi Federasyonu’na göre ise Türkiye’de tahmini 20 milyon, Avrupa’da ise 1 milyon Alevi yaşıyor. 

Türkiye’de Alevilerin ibadet yeri olarak yaklaşık 2 bin cemevi faal durumda bulunuyor. Cemevleri tamamen halkın veya yerel yönetimlerin katkıları ile oluşturuluyor, bütün masrafları Aleviler tarafından karşılanıyor. Erdoğan’ın bu teklifi ile cemevleri Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanacak, cemevlerinde devletin maaşlı elemanları çalışacak.

Alevi önderleri, bakanlığa bağlı bir inanç sisteminin asla söz konusu olmayacağını, Aleviliği devletleştirmenin kabul edilmeyeceğini belirttiler. Devlet bütçesinden maaş veya para almak istemediklerini, “inançları için inananların harcama yapması gerektiğini” açıkladılar.

Diyanet İşleri Başkanlığının kapatılması, Aleviler başta olmak üzere bütün inanç sistemlerinin  hak taleplerinin, eşit yurttaşlık temelinde Anayasal güvence altına alınması, parasal giderlerinin ise inanç sahipleri tarafından karşılanması en doğru yol.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol