Eğitime yapılan yatırımda Türkiye son sıralarda

04.10.2022 - 11:02
Haberi paylaş

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) raporu,  Türkiye’nin eğitim alanındaki yatırımlarda ve araştırma konularında sınıfta kaldığını ortaya koyuyor. Rapora göre Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcaması ile OECD ülkeleri arasında son sıralarda geliyor.

Türkiye'de eğitime ne kadar harcanıyor? OECD ortalaması ne?

Mevcut verilere göre Türkiye, öğrenci başına ortalama 5 bin 743 dolarlık yıllık harcamayla 36 ülke içinde 34. sırada. OECD ortalaması ise 11 bin 990 dolar.

Türkiye, yükseköğretimde araştırma ve geliştirme için öğrenci başına yıllık 4 bin 678 dolar harcıyor. Bu rakam OECD ülkeleri arasında sondan ikinci.

Rapora göre, 25 ila 34 yaş arası yüksek öğrenime devam edenlerin oranı Türkiye’de son 20 yıl içinde yüzde 9’dan yüzde 40’a çıktı. Bu rakam OECD ortalamasının çok üzerinde. Çok sayıda genç, işsiz dolaşmak yerine okuyormuş gibi yapıyor.

Raporun diğer ilginç bir saptaması ise Türkiye’de 3 ila 5 yaş grubu ilkokul öncesi anaokuluna giden çocuk sayısının çok düşük olması. Türkiye’de bu yaş grubu çocukların yüzde 41’i anaokuluna kayıt yaptırırken, OECD ortalaması yüzde 83.

Türkiye’de yüksek öğrenimde okuyan yabancı öğrenci sayısı düşük

Türkiye’de yüksek öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yüzde 0,9’u. Türkiye, bu alanda veri açıklayan 29 ülke içinde 28. sırada.

Yurt dışında yüksek öğrenimde okuyan öğrenci sayısı da toplam öğrenci sayısının yüzde 0,7’si. Türkiye, veri açıklayan 38 ülke içinde 37. sırada. Yani Türkiyeli gençler okumak için yurt dışı imkânını, parasal nedenlerle kullanamıyorlar.

Türkiye’de ilk ve orta dereceli okullardaki eğitim harcamalarında özel sektörün payı yüzde 25,1, kamunun payı ise yüzde 74,8. Türkiye, eğitimde kamu yatırımları açısından OECD’de son sırada. Türkiye’de eğitimin yükü özel sektöre devredilmekte. Devlet eğitim hizmetini kâr amaçlı özel işletmelerin eline bırakmış durumda.

Bültene kayıt ol