Öğretmen Şafak Ayhan’la okullarda öğrencilerin beslenme şartlarını konuştuk:
Açlık ve sefalet artık sadece mutfakta değil. Okullar başta olmak üzere kamusal alandan hizmet almaya çalışan özellikle yoksulların her uğrak noktasında kendini gösteriyor. Bu açlığa dikkat çekmeye çalışan Eğitim Sen, "2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin ve Okulların Durumu" raporunu kamuoyuyla paylaştı. Eğitim sisteminin, çocuklar ve gençler için okurken mutlu, gelecekleri için umutlu olacakları bir eğitim ortamı sunmaktan çok uzak olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, her adımın paralı hale geldiği bir eğitim sisteminde öğrencilerin, velilerin ve eğitim emekçilerinin taleplerini gerçekleştirmenin tek yolu, herkesin eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanmasının sağlanmasıdır” söylemişti. Necla Kurul devlet okullarında en az bir öğün ücretsiz yemek verilmesi gerektiğini dile getirmişti.
En az 20 lira lazım
Şu koşullarda okula gelen bir çocuğun sağlıklı bir beslenmeyle gününün geçmesi için cebinde en az 20 lira olması gerekiyor. O da simit ayran ikilisinin dışına çıkamadan. İki çocuğunu okula gönderen bir aile günlük en az 40 liradan ayda 20 iş günü olan okul için en az 800 lira harçlık için bütçe ayırabilmesi gerekiyor. Yoksulluk sınırının aylık 25.000 liraya dayandığı şu koşullarda ssgari ücretin 5.500 lira gibi komik bir düzeyde olması, günlük minimum harçlık miktarının öğrencilere aileleri tarafından verilmesini yoksullar için imkânsız hale getiriyor.
Taşımalı eğitim ile köylerinden alınıp okullara getirilen köy çocuklarından, mülteci çocuklara, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarından, asgari ücretli yoksul aile çocuklarına kadar öğrencilerin gün içerisinde açlığı hissetmeden geçirdiği an yok. Cebinde günlük 1 TL ile okula gelmek zorunda kalan çocuklar var. Okul kantinlerinden en ucuz ürün su, o da köy okullarında bile 2-3 TL. Metropollerde ve ihale edilen büyük kantinli okullarda bu rakam daha da yukarılarda.
Okullarda sorun okuma yazma değil açlık
Eğitimdeki en temel kurumsallaşmış sorunlar, ırkçılık, anadilinde eğitim alamama, bilimsel ve demokratik olmayan eğitim bile gündem olamıyor. Temel gündem açlık, yoksulluk ve sefalet.
Yoksulluk artık çocuklar için gizlenir bir durum olmaktan çıktı. Gözümüzün içine sokulur halde. Öğrenciler tarafından eğitim materyallerinden defter, kitap, kalemlerin alınıp alınmaması eğitimciler için artık sorun değil. Artık sınıftaki, okuldaki en büyük sorun, “Hangi çocuk bugün aç? Hangisi her an açlıktan bayılabilir?” sorunu.
Bu uzun süre sürdürülebilir bir durum değil.
Hızla değişmek zorunda.
Çocukların aç kalmasına izin veremeyiz!
Çocukların ücretsiz beslenmesi için büyük bir kampanya yapmak eğitim alanının asli sorunudur bugün!
(Sosyalist İşçi)