İran halkı direniyor - 'Jin-Jiyan-Azadi'

26.09.2022 - 11:12
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Masha Amini'nin katledilmesine karşı gelişen protestoları değerlendirdi ve İran halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

DSİP'in açıklaması: 

İran’da dini bir elitin kontrol ettiği kapitalizme nefret sistematik bir şekilde büyüyor. Dinin arkasına sığınan mollalar, en başta kadınlar olmak üzere, tüm İran’da demokrasiye nefes aldırmıyorlar. Kadın özgürlüğüne tam cepheden karşılar.

Kadın özgürlüğüne düşman olanlar, Ortadoğu halklarının özgürlüğüne de düşmanlar.

İran rejimi, Ortadoğu’daki birçok ayaklanmanın karşısında diktatörlerden yana tavır aldı.

Bizler, İran’a uygulanan ABD merkezli Batı ambargosuna karşı çıkarken, rejimin de Ortadoğu’da özgürlüğü için sokaklara çıkan kitlelere ve İran’da özgürlüğünü isteyenlere karşı ambargo uyguladığının altını ısrarla çizmeliyiz.

İran son 15 yıldır bir isyanlar, direnişler ve rejimin kanlı saldırısı dönemini yaşıyor. Grevler, devlet şiddeti ve yeniden direnişler İran rejiminin tanımlayan asli özellik. Kadınların özgürlük mücadelesi İran’da daima belirleyici bir etken olmayı sürdürüyor.

İran’da hükümetin resmi yayın organı İran Gazetesi göstericiler için "teröristler" ifadesini kullandı.

Baskıcı rejimler sosyal hadiseleri daima “kökü dışarıda” olmakla “terör eylemi” suçlar. Bu hem rejimlerine toz kondurmamamın bir aracı hem de eylemleri manipüle ederek kendi taraftarları arasında etki yaratmaması için karalama kampanyasının hedefine oturtmanın bir aracıdır.

Oysa kadınların başlattığı eylemin öfkeyle yüz binlerce insanı sarması gösteriyor ki bu eylemlerin kökü içeride, rejimin baskıcı karakterine ve yozlaşmasına karşı İran toplumunun duyduğu öfkenin derinlerinde gizli.

İran’daki direnişin nedeni rejimin baskıcı, kadın düşmanı, otoriter, zenginleri koruyan, ayrımcı, yoksulları daha da yoksulluğa iten niteliğidir.

Toplumun tüm özgürlük alanlarının üzerine kâbus gibi çöken, kadınlara nefes aldırmayan rejim, tepkileri kendi elleriyle yaratıyor.

22 yaşındaki Masha Amini gözaltına alındı ve katledildi.

Polis Amini’nin cenaze törenine saldırdı.

Şimdi öfke İran’ın tüm sokaklarında.

İran rejimine karşı sokaklardaki öfkeli kitlelerin yanındayız.

İran rejimini daha fazla kan dökmeye son vermeye çağırıyoruz.

Tüm kamuoyunu İran’da direnenlerle beraber tutum almaya çağırıyoruz.

İran halkının yanındayız!

Jin-Jiyan-Azadi

Kadın-Yaşam-Özgürlük!

DSİP

26.02.2022

 

Bültene kayıt ol