Zirve Yayınevi katliamının yaşandığı Malatya’da yeni katliam hazırlığı

09.09.2022 - 15:21
Haberi paylaş

2007’de Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde katledilen Uğur Yüksel, Necati Aydın ve Alman Tilman Geske’nin bağlı olduğu Protestan Kurtuluş Kiliselerine yönelik yeni bir katliam hazırlığı olduğu ortaya çıktı.

Kilise Derneği Temsilcisi Vedat Serin, tehdit edildiklerini belirterek suç duyurusunda bulundu.

Olayla ilgili iddiaların haberlere yansımasının ardından Malatya Valiliği, Kurtuluş Kilisesi’ne yönelik tehdit iddialarına ilişkin bir şüphelinin gözaltına alındığını, kilise yöneticileri için fiziki ekip ve yakın koruma tedbirlerinin alındığını açıkladı.

Zirve Yayınevi’nde öldürülen üç kişinin bağlı olduğu Protestan Kurtuluş Kiliseleri’nin Malatya Temsilcisi, ihbar dilekçesinde çarpıcı bilgiler vermişti. Suç duyurusunda bulunan Kilise Derneği Temsilcisi Vedat Serin, dernek binasına gelen bir kişinin, “Ülkü ocaklarına gelen JİTEM’ciler bize, ‘Malatya’da misyonerler var, bu durum vatan için iyi değil, Malatya’da Vedat Serin, Ankara’da dernek başkanınız İhsan Özbek ve daha önce Malatya’da yaşayan Timothy Wesley Stonen’in isimlerini, adreslerini ve fotoğraflarını verdiler. ‘Bunları öldürün, size ne isterseniz verelim’ dediler” ifadelerini kullandığını söyledi.

Serin, aynı kişilerin gençlere silah verdiğini, gençlerin Zirve Yayınevi’nde üç protestanı öldüren grubun lideri Emre Günaydın’ın babasını ziyaret ettiklerini ve babanın “Yapmayın, benim oğlumu da böyle kandırdılar, evlat acısını ben biliyorum” sözleri üzerine geri adım attıklarını anlattı. Dilekçenin ekinde Malatya’da sözü edilen grupların silahlı fotoğraflarına da yer verildi.

Ne olmuştu

Malatya'da 18 Nisan 2007'de Hristiyan içerikli kitap dağıtımı yapan Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilmann Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürüldü. 

Zanlılardan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalandı. Üçüncü katın penceresinden kaçmak isterken düşerek yaralanan Emre Günaydın, tedavisinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. 

28 Eylül 2016 tarihinde; Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Abuzer Yıldırım hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Zirve Yayınevi katliamı Mart 2011'de Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. 17 Mart 2011'de dönemin Malatya Jandarma Alay Komutanı olan emekli Albay Mehmet Ülger'in de aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. 18 Ocak 2013’te ise dava ile ilgili Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu dört kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 28 Eylül 2016’da davanın suçüstü yakalananları dışındaki tüm sanıkları kumpas olduğu gerekçesi ile serbest bırakıldı.

Bültene kayıt ol