EYT'liler mücadelede: Hakkımızı istiyoruz

05.09.2022 - 11:05
Haberi paylaş

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu, EYT sorununun 23. yıldönümünde İstanbul Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya geldi. Eyleme, Türkiye’nin farklı illerindeki EYT’liler katıldı. Yoğun katılımın olduğu eylemde EYT Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak basın açıklamasını okudu. 

Eylem alanına kurulan kara tahta ve temsili formül masasında Çalışma ve Ekonomi Bakanı Vedat Bilgin’in açıkladığı “EYT Formülü” eleştirildi. Eylemde, “Bizimkisi bir hak mücadelesi” pankartı açıldı. “Edirne'den Kars’a, Jüpiter’den Mars'a, çıksın artık bu yasa” şeklinde sloganları atıldı.

EYT Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın okuduğu basın açıklamasından notlar şöyle:

“Kamuoyunda kısaca EYT olarak bilinen Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın mağduriyetine sebep olan yasanın kabulünden bu yana 23 yıl geçti. 

8 Eylül 1999'da çıkarılmış olan yasanın bazı hükümlerinin evrensel hukuk kurallarına aykırı bir şekilde geçmişe yönelik uygulanması emeklilikte yaş şartını ortaya çıkarmıştır. 

Mevcut emeklilik şartları kazanılmış haklarımız iken, ilaveten üçüncü bir şart olarak eklenen yaş şartının geçmişe uygulanması; adaletsiz, eşitlik ilkesine aykırı, yasaların öngörülebilir ilkesinin hiçe sayıldığı bir düzenleme olmuştur. 

Anayasa’nın 60. maddesinde ‘Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir’ olarak belirtildiği gibi Anayasal hakkımız olan emeklilik hakkımız için mücadele ediyoruz.

Bizler çalışma hayatına başlarken devletin bizden talep ettiği şartları yerine getiren, ama söz verildiği gibi emeklilik haklarına kavuşamayan bir kitleyiz. 

Şu anda iktidarda olanların EYT çözümü için vaat vermelerini, üzerinde çalışıyoruz demelerini ve de takvim veriyor olmalarını anlamakta zorlanıyoruz. Şu anda zaten iktidardasınız. Üstelik de 20 yıldır devam eden bir iktidarsınız. Neden çözüm için vaat veriyorsunuz? Neden takvim sunuyorsunuz? Mağduriyet ortada ve 4 gün sonra 23'ncü yıldönümünü tamamlıyor. Bizlerin talebi ve çözüm isteği çok net. Üzerinde aylarca çalışma yapmayı, araştırma komisyonları kurmayı gerektiren bir durum yok ortada. Tüm EYT’liler olarak çalışma hayatlarımıza başladığımızda tabi olduğumuz yasalar çerçevesinde ötelenmiş emeklilik haklarımızı talep ediyoruz.

Bültene kayıt ol