Anayasa Mahkemesi, aile hekimleri ve aile sağlığı personelinin sözleşmelerinin feshinin yönetmelikle belirlenmesini Anayasa'ya aykırı buldu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı ve 1 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, hekimlerin tepkilerine neden olmuş, aile hekimleri eylemler yapmış ve davalar açmıştı. Yönetmeliğe göre, görevleriyle ilgili olarak sosyal medya paylaşımı yapan, tweet atan aile hekimine 50 ceza puanı kesilecek, basına üç kez izinsiz konuşan aile hekiminin sözleşmesi yenilenmeyecekti.
Yönetmeliğe ilişkin AYM’den önemli bir karar çıktı. Mahkeme, aile hekimleri ve aile sağlığı personelinin sözleşmelerinin feshinin Cumhurbaşkanı'nın çıkaracağı yönetmelikle belirlenmesini Anayasaya aykırı bularak iptaline karar verdi.
İptal hükmü, 9 ay sonra yürürlüğe girecek. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış, söz konusu yönetmeliğin aile hekimlerinin iş güvencesini elinden aldığını belirterek şunları söyledi:
"Birçok subjektif kriterle değerlendirilip sözleşmemiz feshediliyordu. Bunun yönetmelikle düzenlenemeyeceğini, keyfi uygulamaların önünü açacağını söyledik ve bugün AYM’nin verdiği kararla söylediklerimizin doğru olduğu ortaya çıktı. Anayasa Mahkemesi, sözleşmenin feshini gerektiren nedenler maddesini iptal ederek 'Bunlar yönetmelikle düzenlenemezler, kanunla düzenlenebilir' dedi. Yani bizlerin verdiği mücadelenin haklı olduğunu gösterdi.
Bundan sonra yapılması gereken bir an önce ödeme ve sözleşme yönetmeliğinin tamamının iptal edilmesi, ardından biz aile hekimleri ile aile hekimlerinin sivil toplum kuruluşları ile bakanlığın bir araya gelerek yeni bir ödeme ve sözleşme yönetmeliği hazırlaması, bu doğrultuda harekete geçmesi gerek. Aile hekimliği çalışanlarına masa başında hazırlanan, hukuki olarak sorunlu olduğu ortada yönetmelik ile ceza verilemez, veremezsiniz. Tüm haklarımızı alana dek mücadeleye devam."