Gezi tutsakları için adalet

05.08.2022 - 11:43
Haberi paylaş

Gezi davasındaki hapis cezaları ile haksız tutuklamalara tepkiler dinmek bilmiyor. Adalet Nöbetlerinin 100’üncü gününde yapılan açıklamalarda, “Gezi’ye sahip çıkacağız, arkadaşlarımızı bırakmayacağız” denildi.

Gezi davasında 7 kişiye verilen yüksek hapis cezaları ve tutuklama kararının üzerinden 100 gün geçti. 25 Nisan’daki kararın ardından Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Mine Özerden ve Hakan Altınay tutuklanarak cezaevine gönderildi. Daha önce tutuklanmış olan Osman Kavala’ya ise müebbet hapis cezası verildi.

Tutuklamanın ardından TMMOB öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti, 100’üncü gününe ulaştı. 100’üncü Adalet nöbetinde, dün İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 9 kentte basın açıklaması yapıldı.

Ankara’da polis engeli

Ankara’nın Çankaya ilçesinde Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yapmak için bir araya gelenleri polis, abluka altına aldı. Polisin Anayasa Mahkemesi önündeki eyleme izin vermemesinin ardından basın açıklaması Ahatlıbel Parkı’nda yapıldı. Açıklamada, cezaevindeki tutukluların, gönderdiği mesajlar okundu.

Osman Kavala 1738 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu 

İstanbul’da Mimarlar Odası İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen yurttaşlar ise “Gezi biziz”, “Haksız tutsaklık sona erecek”, “Karanlık gider Gezi kalır” sloganları attı. Buradaki eyleme tutuklu aileleri de katıldı.

Osman Kavala’nın 1738 gündür Silivri Cezaevi’nde tutulduğuna dikkat çekilen basın açıklamasında, “Arkadaşlarımızın masumiyetine inanıyor, bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Meslek alanlarımızın tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkeleri çerçevesinde halka ait olanı korumak, kamu yararını savunmak biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevidir. Bu görev doğrultusunda, İstanbul kentinin en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı’nı korumak, Gezi Parkı park olarak kalsın diye mücadele etmek mesleki etik ilkelerimizin bir gereğiydi” denildi.

İzmir’de etkinlik

İzmir'de Alsancak Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Geniş Merdiven grubu ve İlkay Akkaya sahne aldı.

Etkinlik öncesi gerçekleştirilen basın açıklamasında, Gezi tutukluları Osman kavala, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Tayfun Korkmaz için adalet talebi yenilendi. Gezi eylemi sırasında hayatını kaybedenler anıldı. Tayfun Kahraman’ın ailesinin de katıldığı açıklamaya sendika, meslek örgütleri ve siyasi partiler destek verdi. 

 “AKP gidecek, Gezi kalacak” ve “Mühendisler, mimarlar susmadı, susmayacak” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini TMMOB İzmir İKK Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir okudu. 

Kocaeli’nde basın açıklaması

Gezi davası için başlatılan adalet nöbetinin 100. gününde TMMOB Kocaeli İKK'nin çağrısıyla Uğur Mumcu Parkı’nda basın açıklaması düzenlendi.

Eylemde konuşan Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Sekreteri Taylan Özkan, yaşanan hukuksuzluğa karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Özkan “Meslek alanlarımızın tarihsel birikimle oluşmuş temel ilkeleri çerçevesinde halka ait olanı korumak, kamu yararını savunmak biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının temel görevlerinden biridir. Bu görev doğrultusunda, İstanbul kentinin en önemli kamusal alanlarından biri olan Gezi Parkı’nı korumayı, Gezi Parkı park olarak kalsın diye mücadele etmeyi mesleki etik ilkelerimizin bir gereği olarak gördük ve görüyoruz” dedi.

AKP’nin yaşadığı yenilginin yarattığı öfkeyle Gezi eylemlerini karalamaya çalıştığını belirten Özkan, “Arkadaşlarımızın nezdinde milyonların örgütlülüğünü, milyonların talebini, Gezi’yi hapsetmek istiyorlar. Biliyoruz ki bugün yaşanan derin yoksulluktan, ülkenin çöküşünden çıkışın yolu Gezi Direnişi’nde ayağa kalkan milyonların örgütlülüğünden geçmektedir. Mesleki ve teknik bilgimizi halkın yararına kullanmaya devam edeceğiz, arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız ve bu ülkenin en görkemli halk hareketi olan Gezi’ye sahip çıkmayı kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Bültene kayıt ol