Erkek şiddeti durmuyor: Temmuz’da en az 28 kadın ve bir çocuk öldürüldü

04.08.2022 - 15:27
Haberi paylaş

Temmuz 2022’de basına yansıyan erkek şiddeti, kadın cinayetleri, çocuğa yönelik şiddet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakalarının gün gün tam listesini sunan Bianet Erkek Şiddeti Çetelesi raportörü Elif Yılmazlı, erkeklerin Temmuz’da en az 28 kadını ve bir çocuğu öldürdüğünü duyurdu.

Erkekler, Temmuz’da en az 64 kadına şiddet uyguladı, en az 16 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 17 kadını taciz etti, 12 kadını da seks işçiliğine zorladı.

Listenin tamamı şöyle:

1 Temmuz

Ankara’da T.E. (41) isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı Tülay E.’yi (38) silahla başından vurarak öldürdü, kadının erkek kardeşi İ.G.’yi (34) yaraladı. Erkek aynı silahla intihar etti.

İstanbul’da M.T isimli erkek, eski sevgilisi Ç.G. isimli kadını tehdit ederek ve ona hakaret ederek kaçırmaya çalıştı. Esnaf, erkeğe engel oldu.

Denizli’de M.B. ile M.A. isimli erkekler, M.B.’nin akrabası olan C.B. (18) isimli kız çocuğunu istismar etti. Erkekler tutuklandı.

Eskişehir'de C.A. (9) ve İ.A. (10) isimli iki erkek kardeş, üvey babalarının şiddet uygulaması sonucu evden kaçtıklarını söyledi. Çocuklar polise teslim edildi.

Adana'da İ.M. isimli erkek, yalnız yaşayan F.A. (80)  isimli kadının evine girip tecavüz etmeye kalkıştı.  Gözaltına alınan erkek, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir’de A.G. (22) isimli erkek, 5 kadını taciz etti. Erkek yakalandı.

2 Temmuz

Tekirdağ’da S.A.(42) isimli erkek, kendisinden ayrılmak isteyen nişanlısı Nurcan Orman’ı (30) bıçaklayarak öldürdü. Erkek yakalandı.

Ankara'da Yasin S., evde tartıştığı karısı D.F.S.’yi tabancayla ağır yaraladı, aynı silahla intihar etti.

3 Temmuz

Balıkesir’de M.A. (51) isimli erkek, yolda karşılaştığı eski karısı Esra Altınkaynak’ı (37) silahla öldürdü, aynı silahla intihar etti.

Ankara'da F.K. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı G.K.'yi bıçakla yaraladı, kadının babası Gazi Akkaya'yı kalbinden bıçaklayarak öldürdü.

İstanbul’da U.A. isimli erkek, C.Ç.D. isimli kadın çalışanının tuvalette çekilen fotoğraflarını mesaj atarak tehdit etti. Erkek gözaltına alındı.

4 Temmuz

Edirne’de bir erkek, sevgilisini darp etti.

İstanbul'da U.C.B. (26) isimli erkek, annesi F.Ş.’yi darp etti, parasını aldı.

Aydın’da uzaklaştırma kararı olan bir erkek, bir kadının evine zorla girdi. Kadın KADES uygulaması ile yardım istedi.

Aydın’da bir erkek, kadın güvenlik görevlisini taciz etti. Erkek tutuklandı.

5 Temmuz

Mersin'de A.D. (31) isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı Nurgül Gülsoy D.'yi ve oğlu Yiğit D.'yi (3) tabancayla evinde öldürdü. Erkek intihar etti.

Konya’da S.P. (46) isimli erkek, tartıştığı karısı Sultan P.'yi (34) bıçakla öldürdü. Kadın kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Erkek tutuklandı.

İstanbul'da Ö.O. isimli erkek, annesi Nurten O. ile kardeşleri Yasin ve Esra O.’yu silahla öldürdü, sonra intihar etti. (bazı kaynaklarda kadının ismi Nuray olarak geçiyor)

Edirne’de A.K. isimli erkek, sevgilisi M.Y. isimli kadını darp ve tehdit etti, kadına hakaret etti, evine zarar verdi. Kadın şikâyetçi oldu.

Adana’da U.B. isimli erkek, Türkmenistan vatandaşı G.T.Y. (30) isimli kadını, kadının oğlu apartman kapısını hızlı kapattığı gerekçesiyle silahla darp ve tehdit etti.

Kayseri’de M.G. isimli erkek, karısı Ü.G.’yi bıçakla rehin aldı, evini yakmaya çalıştı.

Aydın’da A.T. (37), B.B. (17), E.Y. (17), İ.B. (23), A.A. (20) ve S.T. (40) isimli erkekler ve oğlan çocuğu, kız ve oğlan çocuklarını seks işçiliğine zorladı. Faillerden yaşları 18'in altında olan iki kişi ıslahevine, diğerleri cezaevine gönderildi.

6 Temmuz

İstanbul’da A.T. isimli erkek, avukat Servet Bakırtaş ve müvekkili Öznur Tufan'ı tabancayla vurarak öldürdü. Erkek, "kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme" ve "tasarlayarak öldürme" suçundan tutuklandı.

Konya'da M.D. (52) isimli erkek, 2 gün önce evlendiği Keziban D.'yi (45) evde bıçaklayarak öldürdü. Erkek gözaltına alındı.

Edirne’de A.E. isimli erkek, uzaklaştırma almasına rağmen karısı M.E.’yi evinde darp etti.

İstanbul’da bir erkek, bir kadını darp etti. Kadını darp ederken gören çevredekiler de erkeği darp etti.

Adana'da A.İ.B. (32) isimli erkek, evde karısı S.B.’yi (25) darp etti, kadın KADES kullanarak polisten yardım istedi. Kadın erkeği bıçakla yaraladı.

İstanbul’da B.K. isimli erkek, kız arkadaşı T.T. isimli kadını darp etti. Kadın şikâyetçi olmadı, erkek serbest bırakıldı.

7 Temmuz

Edirne’de A.A. isimli erkek, tartıştığı imam nikâhlı karısı H.Ç.’yi darp etti.

Edirne’de B.Ö. isimli erkek, tartıştığı karısı G.Ö.’yü darp etti.

Antalya'da uzaklaştırma cezası alan A.E.E. (54) isimli erkek, karısı H.E.’nin (38) yaşadığı evi yaktıktan sonra balkondan atlayarak intihar etti.

Bursa’da M.T. (35) isimli erkek, dini nikâhlı karısı G.K. (31) ile 8 ve 6 yaşındaki iki kız çocuğunu bıçak zoruyla rehin aldı. Gözaltına alınan erkek serbest bırakıldıktan sonra karısının işyerini yaktı. Erkek tutuklandı.

İstanbul’da bir erkek, Türkiye vatandaşı olmayan bir kadını takip ederek sokak ortasında darp etti. Kadının dayak yediğini gören esnaf da erkeği darp etti.

Diyarbakır’da F.G. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı T.G.T. ve 2,5 yaşındaki kızı B.D.G.'yi kaçırdı. Erkek daha önce kadını darp etmiş, çocuk babadan alınarak anneye teslim edilmişti.

İstanbul’da bir erkek, kardeşinin karısına keserle saldırdı. Erkek aranıyor.

İstanbul’da yöre derneği yöneticisi O.Y. isimli erkek, 19 yaşındaki engelli kadına tecavüz etti.

İstanbul’da bir erkek, metrobüste bir kadının gizlice fotoğrafını çekti. Erkek gözaltına alındı.

Edirne’de B.K. (30) isimli erkek, farklı günlerde ve farklı adreslerde A.B. ve M.Ç. isimli kız çocuklarını istismar etti. Erkek tutuklandı.

8 Temmuz

Erzincan'da Şehriban E. (79) isimli kadın evinin yanındaki su kanalında kafasına taşla vurulmuş bir şekilde ölü olarak bulundu. Kadının ölümünden sorumlu olduğu şüphelenilen komşusu O.R. (33) isimli erkek tutuklandı.

Edirne’de M.D. isimli kadın, N.D. isimli kocasının kendisini darp ettiği için İzmir’deki evinden kaçtı.

Edirne’de H.B. isimli erkek, sevgilisi E.Ç. isimli kadını darp etti.

9 Temmuz

İstanbul’da bir erkek, bir kadının gizlice fotoğraflarını çekti.

İstanbul’da M.A. isimli erkek, aynı binada ikamet eden oğlan çocuğunu istismar etti. Çocuğun ailesi erkeği darp etti, erkek gözaltına alındı.

10 Temmuz

Denizli’de gerçekleşen, Bianet erkek şiddeti çetelesine 11 Mayıs’ta yansıyan olayda Ö.G. (44) isimli erkeğin asitle yaraladığı Kırgızistan vatandaşı Sojida Kalandarova (27) isimli kadın, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Eskişehir’de bir erkek, tartıştığı kadını saçından sürükleyerek sokakta darp etti.

11 Temmuz

İstanbul’da T.T. (31) isimli erkek, boşanmak isteyen karısı Zeynep T. (25) ile karısının annesi Nedime Dinçer’i (56) silahla öldürdü, karısının kız kardeşi A.K. ile A.K.’nin kocası U.K.’yi yaraladı.

Urfa'da bir kadın kendini ip ile asarak intihar etti.

12 Temmuz

Sakarya’da Y.S. isimli bir erkek, tartıştığı karısı E.S. ile araya giren arkadaşı A.Ö. isimli erkeği silahla yaraladı.

13 Temmuz

Denizli'de E.Y. (39) isimli erkek, kendisinden ayrılan karısı Emine Y. (38) ile sevgilisi Mehmet Aksoy’u (33) ve Aksoy'un annesi Gülperi Aksoy’u birlikte yaşadıkları evde pompalı tüfekle öldürdü. Olay yerinde ağır yaralanan Gülperi Aksoy, kaldırıldığı hastanede 16 gün sonra hayatını kaybetti. Erkek tutuklandı.

Isparta'da M.Ş.S. isimli erkek, tartıştığı karısı Döndü S.'yi döverek öldürdü, erkek intihar etti.

Adıyaman'da bir kadın, baraj gölü kıyısında ölü bulundu.

Antalya'da Elif T. (28), evinde silahla vurulmuş halde ölü bulundu.

Diyarbakır’da bir erkek, tartıştığı sürücünün yanındaki kadını darp etti, erkek yakalandı.

İstanbul’da bir erkek, vapurda bir kadını darp etti.

Aydın’da H.E. isimli erkek, sosyal medya üzerinden sahte hesap açarak bir kadını taciz etti. Kadının akrabaları erkeği darp etti.

14 Temmuz

İzmir’de H.D. isimli erkek, karısı Kader D.’yi (38) bıçaklayarak öldürdü. Erkek tutuklandı.

Tecavüz

Muğla’da tatile gelen 26 yaşındaki M.M. isimli turist erkek, 22 yaşındaki Polonya vatandaşı sevgilisine tecavüz etti, ardından 3’üncü kattan aşağı attı. Erkek tutuklanırken hastanede tedavi gören kadının beyin ölümü gerçekleşti. Erkek, "cinsel saldırı ve kasten yaralama" suçundan tutuklandı.

Ordu’da E.G. (27) isimli erkek, babası Adem G.’yi bıçakla öldürdü, annesi A.G.’yi (58) ve kız kardeşi G.G'yi (22) bıçakla yaraladı. E.G. tutuklandı.

Aydın'da emekli uzman çavuş Ö.U. isimli erkek, kız arkadaşı B.İ'yi karnından vurarak ağır yaraladı.

İstanbul’da B.Ç. isimli bir erkek, üzerindeki kıyafetleri çıkararak üst geçitten geçen 25 yaşındaki kadına tecavüz etmeye çalıştı, darp etti.  Erkek ifadesinde, kadına tecavüz etmek istediğini söyledi.

15 Temmuz

Kocaeli’de Nesrin K. (63), dini nikâhlı kocası tarafından evinde ölü bulundu. 

Diyarbakır'da E.B. isimli erkek, boşandığı karısı E.B.'yi bıçaklayıp, tabancayla vurarak öldürdü. Kadın hastanede hayatını kaybetti, erkek olay yerinden kaçtı.

İstanbul’da E.Y. (52) isimli erkek, karısının arkadaşı B.B. (34) isimli kadına evinde tecavüz etti. Erkeğe “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Antalya’da A.E. (41) isimli erkek, iki kadını gizlice kameraya alarak taciz etti.

Balıkesir’de camide görevli imam, 7 çocuğu istismar etti. İmam tutuklandı.

Sakarya’da Z.B. isimli çocuk sosyal medya hesabından komşusu M.A. tarafından 8 senedir şiddet ve istismar gördüğünü söyledi.

16 Temmuz

Adıyaman’da Azize D. (50) isimli kadın evinde ölü bulundu.

İzmir’de M.U. isimli erkek, karısı M.D.’yi darp etti.

17 Temmuz

Kırşehir'de G.Ö. (34) isimli erkek, evde kız kardeşi Fatma Ö.'yü (38) tabancayla vurarak öldürdü. Erkek teslim oldu.

İzmir’de bir bekçi, üç trans kadını darp edip gözaltına aldı, karakolda da polis işkence etti.

18 Temmuz

İstanbul’da Rusya vatandaşı bir kadın otelde yüksekten düşüp öldü.

Sakarya'da M.A. (54) isimli kadın, evinin bahçesinde komşuları ölü buldu.

Aydın’da Ayşe A. (50) isimli kadın doğalgaz borusuna asılı halde ölü bulundu.

Kocaeli’de H.K. isimli erkek, kızı B.K.’yi nargile şişesiyle yaraladı.

Bursa’da bir hasta yakını erkek, hastanede doktor olan G.Y. isimli kadına küfür ve hakaret etti.

Antalya’da 35 yaşında bir erkek, 14 yaşındaki Türkiye vatandaşı olmayan turist bir kız çocuğunu istismar etti. Erkek tutuklandı.

19 Temmuz

Adana’da Z.K. (22) isimli kadın, kendisini darp eden ve boşanma aşamasında olduğu kocası F.K.’nin (33) C.K. (1,5) isimli bir çocuklarını kaçırdığını söyledi.

Kars'ta S.K. isimli erkek, karısı S.K.yi sopa ile darp bıçakla da tehdit etti, 4 çocuğunu da darp etti.

İstanbul’da otobüs durağında eski polis memuru erkek M.A., bir kadına cinsel organını göstererek taciz etti. Bir gün önce de aynı durakta farklı bir kişiyi taciz eden erkek, serbest bırakıldı.

20 Temmuz

Kastamonu'da Cemile A. sokakta başından vurulmuş bir şekilde ölü bulundu.

Muğla’da M.S. isimli erkek, karısı M.S. (26), karısının annesi Ü.S. (63) ve karısının babası R.S.’yi (71) bıçakla yaraladı. Erkek tutuklandı.

21 Temmuz

İstanbul’da M.A. isimli erkek, kayıp ihbarıyla aranan Pınar Damar'ı (29) boğarak öldürdüğünü itiraf etti. Erkek “nitelikli kasten öldürme” suçundan tutuklandı.

Kocaeli’de Y.G. (28) isimli erkek, karısı Birgül G.’yi (28) bıçaklayarak öldürdü.

Bianet erkek şiddeti çetelesine 27 Haziran'da yansıyan haberde, İzmir'de E.M. (51) isimli erkeğin av tüfeğiyle yaraladığı boşanma aşamasındaki karısı Nuriye M. (38), tedavi gördüğü hastanede öldü.

Sakarya'da kasten yaralama suçundan 3 kaydı bulunan T.A. isimli erkek, Ş.Ö. (20) isimli kadını yolda giderken taciz etti, otomobiliyle ezmeye çalıştı, tekel bayisine sığınan kadını darp etti.

Antalya’da D.B. isimli erkek, D.A. (22) isimli kadını birçok kez darp etti. Olayı öğrenen kadının erkek kardeşi R.A. (28) ise D.B.’yi öldürdü.

Afyonkarahisar'da D.Ç. isimli erkek, tartıştığı karısı E.Ç.’yi kadının annesinin evinde silahla ağır yaraladı. Erkek gözaltına alındı.

İzmir’de 50 yaşlarında bir erkek, trende karşısında oturan kadının gizlice fotoğraflarını çekti.

22 Temmuz

Bursa'da, R.C. ile Y.K. isimli erkeklerin kavga ettiği sırada kullandıkları silah, olay yerine gelen R.C.’nin kardeşi Yasemin Çedik’i (45) öldürdü. Y.K., AK. (46) ve Ş.K. (35) isimli erkekler tutuklandı, R.C. ile S.K. (46) adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Malatya'da E.E. (23) isimli erkek, platonik aşk yaşadığını iddia ettiği B.K. (19) isimli kadının babası Ziya K.'yi (63) tüfekle öldürdü, B.K. ve annesi S.K.'nin (48) bulunduğu arabaya da ateş etti. B.K.’yi sürekli taciz ettiği için anne ve baba, E.E.’yi polise şikâyet etmiş, gözaltına alınan E.E. daha sonra serbest bırakılmıştı.

23 Temmuz

Muğla'da F.E. (34) isimli erkek, eski sevgilisi Derya Tekin'i (29) tabancayla vurarak öldürdü, aynı silahla intihar etti.

Edirne’de Ayşe D. (74) isimli kadın ölü bulundu.

24 Temmuz

Eskişehir’de R.S. (43) isimli erkek, tartıştığı karısı Güllü S.'yi (40) tabancayla öldürdü, erkek intihar etti.

25 Temmuz

Edirne’de E.E. isimli erkek, karısı R.E.’yi darp etti.

Denizli’de M.G. (30) isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu karısı F.G.'yi (28) bıçakla yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı.

Samsun’da M.A.S. (23) isimli erkek, 1 yaşındaki oğlunu balkona kilitledi, engel olmaya çalışan F.S. (21) isimli karısının boğazını sıkıp öldürmeye teşebbüs etti, olaya müdahale eden annesi F.A.’yı (48) da darp etti. İki kadın hastaneye kaldırıldı, erkek "öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı.

İstanbul’da motosikletli iki kişi, M.C. isimli kadını oturduğu sitenin önünde silahlı yaraladı.

İstanbul’da A.K. (57) isimli erkek, A.O.(34) isimli kadını “tekbir getirerek” sırtından bıçakladı. Kadının hayati tehlikesi devam ediyor, erkek tutuklandı.

Diyarbakır'da Ö.Ş. isimli erkek, evde annesi S.Ş.’yi (46) silahla yaraladı, aynı silahla intihar etti.

Bursa’da otobüsteki kadınların ayaklarını cep telefonu ile çektiği iddia edilen erkek, otobüsteki diğer erkekler tarafından darp edildi.

Bursa'da Y.Ç. isimli erkeğin, kızı A.Ç.'yi (14) istismar etti. Erkek “çocuğa cinsel istismar” suçundan tutuklandı.

26 Temmuz

İstanbul’da K.G. (34) isimli erkek, eski sevgilisi Elif Güneş’i (32) otomobilin içinde silahla öldürdü. K.G. ve onun kaçmasına yardım eden A.D, Y.O. ve S.Ç isimli kişiler tutuklandı.

Elazığ'da S.B. isimli erkek, sevgilisi D.T. (25) isimli kadını saatlerce darp etti, bıçakla yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, erkek tutuklandı.

İzmir’de G.Y. isimli erkek yolcu, kadın otobüs şoförü B.A.’yı darp etti.

Bolu’da O.A. (32) isimli erkek, hakkında uzaklaştırma kararı aldıran karısı B.A.'yı darp ederek bıçakla yaraladı. Erkek tutuklandı.

İstanbul’da metrobüste Ö.Ç. (32) isimli erkek, A.K. isimli kadını taciz etti. Gözaltına alınan erkek serbest bırakıldı.

Kayseri'de A.Ç. (62) isimli erkek, evinde Z.T. (48) ve Ç.T. (39) isimli kadınları başka erkeklerle seks işçiliğine zorladı.

27 Temmuz

Bursa'da Ö.S. (42) isimli erkek, sevgilisi S.E. (32) isimli kadını silahla yaraladı. Erkek tutuklandı.

Edirne’de A.D. isimli erkek, boşanma aşamasında olduğu Y.D.’yi silahla yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, erkek ise olay yerinden kaçtı.

Diyarbakır’da Z.Y. isimli ev sahibi erkek ve ailesi, kiracı kadın Ş.D. ile engelli kızını evden çıkmadıkları için darp ettiler.

Eskişehir’de C.H. (40) isimli erkek, boşanma aşamasındaki karısı D.H.’yi (32) bacağından bıçakla yaraladı. Gözaltına alınan erkek serbest bırakıldı.

İstanbul’da L.İ.Ö. (52) isimli erkek, A.K. (15) isimli oğlan çocuğunu istismar ettiği iddiasıyla gözaltına alındı.

28 Temmuz

Diyarbakır'da 8 aylık hamile olan Songül G. (25) komşuları tarafından evde ölü bulundu.

Karaman’da U.Y. (40) isimli erkek, boşanmak üzere olduğu karısı Y.Y.’yi (37) bıçakla yaraladı. Kadın hastaneye kaldırıldı, gözaltına alınan erkek serbest bırakıldı.

Antep'te, Ü.D. (38) isimli erkek, sürekli darp ettiği için kendisinden ayrılmak isteyen dini nikâhlı karısı Suriye vatandaşı H.Ş.M.’yi ve kadının annesi Z.F.’yi (65) pompalı tüfekle yaraladı, engelli erkek kardeşi C.Ş.M.’yi (23) ise öldürdü. Erkek tutuklandı.

Samsun’da O.B. isimli erkek, cadde ortasında N.K.'yi (38) bıçakla yaraladı. Erkek gözaltına alındı.

29 Temmuz

Yozgat’ta Serkan B. isimli erkek, karısı Huriye B.'yi pompalı tüfekle öldürdü, karısının erkek kardeşi T.B.’yi yaraladıktan sonra intihar etti.

Aydın'da fenalaşan ve hastaneye yetiştirilmeye çalışılan Hatice G. (59) yaşamını yitirdi. Sevgilisi A.İ.A. isimli erkek ise ifadesine alınmak üzere karakola götürüldü.

Edirne’de M.B. isimli erkek, ayrılmak isteyen sevgilisi S.Ş. isimli kadını darp etti. Kadın şikâyetçi oldu.

Denizli’de O.A. isimli erkek, boşanma aşamasında olan karısı R.D.A.’yı parkta bıçakla ağır yaraladı. Video çekerek “namusunu temizlediğini” söyleyen erkek tutuklandı.

Mersin’de 4 kişi, 7 kadını seks işçiliğine zorladı. Kadınlar kurtarıldı, 4 şüpheli gözaltına alındı.

30 Temmuz

Muğla’da Zehra B. (19) isimli kadın darp edilerek öldürüldü, cesedi çalıştığı yerin havuzuna atıldı. 7 şüpheliden 3'ü tutuklandı.

Tekirdağ’da G.Y. (28) isimli kişi, G.D. (42), T.K. (34) ve Y.G. (28) isimli kadınlara para karşılığı seks işçiliği yaptırdı, fail gözaltına alındı.

31 Temmuz

İzmir'de D.Ö. isimli erkek, boşanma sürecinde olduğu karısı Ezgi Ö.'yü (31) tabancayla vurarak öldürdü. Kadının kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşti, erkek olay yerinden kaçtı.

İstanbul’da Somali vatandaşı 22 yaşında bir kadın 5. kattan düşerek öldü.

Adana'da S.K. (34) isimli kadın uzun yıllardır eski kocasının kendisini darp ve ölümle tehdit ettiğini söyledi. Kadın “Bana yardım edin, sesimi duyun” dedi.

İstanbul’da 2 erkek minibüste bir kadını taciz etti. Ertesi gün taciz eden erkekler, kadının kocası ve erkek kardeşi tarafından darp edildi.

 

Bültene kayıt ol