Cemevlerine saldırılar protesto edildi

01.08.2022 - 09:04
Haberi paylaş

Muharrem orucunun ilk günü (30 Temmuz) Ankara'da cemevlerine ve Alevi derneklerine yapılan saldırılar protesto edildi. Türkiye'nin birçok ilindeki cemevleri ve Alevi derneklerinde basın açıklamaları düzenlendi, yürüyüşler yapıldı.

Protestonun İstanbul'daki adresi Gazi Cemevi oldu. Buradan Gazi Şehitleri Cemevi önüne yapılmak istenen yürüyüşe güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Kalabalığın uzun süreli bekleyişi ve ısrarı üzerine, emniyet güçleri sessiz bir yürüyüşün yapılmasına izin verdi. Kitle, sessiz olunması şartını, yürüyüş esnasında ara sıra alkışlarla protesto etti.

"Alevilerden kirli ellerinizi çekin" başlıklı basın açıklamasını Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eş Başkanı Kadriye Doğan okudu. Doğan, açılamada şu ifadelere yer verdi: 

"Bu saldırıların asıl amacının ülkede kaos ve çatışma ortamı yaratmak olduğunun bilincindeyiz. Cemevlerimize ve kurumlarımıza saldıranlar, bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi, özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıya zorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boğun eğmeyiz. 

Ülkemizi kana bulamak için tetikçileri ve güdümlü katilleri kullanan derin devlet güçlerini, Koçgiri, Dersim, Maraş , Çorum, Gazi, Gezi, 10 Ekim, Suruç ve onlarca benzer katliamdan biliyoruz.

Aleviler olarak eşit yurttaşlık mücadelesi verirken çok iyi biliyoruz ki, bu ülkede yaşayan halklar inançlar ve kimlikler özgür olmadan biz de asla özgür olamayacağız. Bu nedenle dost ve musahip kurumlarla, ilerici aydın, demokrat  ve devrimci güçlerle birlikte omuz omuza bir mücadeleye inanıyoruz."

Bültene kayıt ol