İTÜ yönetimi, öğretim üyelerine yönelik ırkçı paylaşımları kınadı

20.07.2022 - 13:50
Haberi paylaş

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü'nün misafir öğretim görevlilerine ait internet sayfasında yer alan Dr. Aamır Hamıd ve Öğretim Görevlisi Farrukh Mazhar'a ait profil fotoğrafları, sosyal medyada gündem olmuştu.

Bilim insanlarının sakallı olması ile ilgili ırkçı ve ayrımcı içerikler paylaşıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bir açıklama yaparak, misafir araştırmacılarıyla ilgili sosyal medya üzerinden yayılan ırkçı söylemleri eleştirdi. Bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınadı.

Açıklamada giyim ve sakallarından dolayı hedef alınan bilim insanlarının kariyerlerindeki başarılara dikkat çekildi.

Sosyal medyada ırkçıların eleştirdiği misafir araştırmacılardan Doç. Dr. Aamir Hamid'in matematik, matematik mühendisliği, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, akışkan yapı etkileşimi, nano maddeler ve sayısal çözümlemeler üzerine çalışmaları bulunduğu belirtildi.

Diğer bilim insanı Doç. Dr. Farrukh Mazhar’ın da nöral ağ, havacılık, insansız hava araçları, tersine mühendislik konularında uzman olduğu, İHA motor pervanesi, otopilot ve veri sınıflandırması alanlarında çalışmalarının olduğu belirtildi.

Her iki misafir araştırmacının bilim insanının 2022 sonuna kadar bilimsel çalışmalarına İTÜ'de devam edeceği de ayrıca aktarıldı.

İTÜ açıklamasında ırkçılara yönelik şu ifadeler kullanıldı:

"İTÜ olarak, misafir araştırmacılarımızla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemler maalesef üzülerek görüyor ve bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki bilim evrenseldir. Dolayısıyla evrensel düzeyde bilim üreten köklü bir eğitim kurumu olan İTÜ için tek kriter bilimsel başarıdır.”

 

Bültene kayıt ol