Suriyelilerin Bahçeşehir göletinden kaz çaldığı iddiası gerçek değil

20.07.2022 - 13:42
Haberi paylaş

Dün, Bahçeşehir Gölet Gönüllüleri adlı bir sosyal medya hesabı, Suriyeli iki kadının Bahçeşehir Gölet Park’tan iki kaz çaldığını iddia eden 30 saniyelik bir video yayınladı. Bugün Karar gazetesinden Yıldıray Oğur’un köşesinde yazılanlara göre, videoda verilen bilgiler tümüyle gerçek dışı.

Kaz çalındığını iddia eden sosyal medya haberi şöyleydi: “Bahçeşehir Gölet Parkta bugün 2 Kaz, Suriyeli olduğunu anladığımız 2 kadın tarafından çantaya atıp götürüldü. Yanlarına gidip bırakmalarını söylememize rağmen dün akşam biz getirdik diyerek alıp gittiler.” Kısa sürede bu 30 saniyelik video sosyal medyada yayıldı.

Pek çok haber sitesi, TV’ler, gazetelerin internet siteleri bu 30 saniyelik videoyu, ne olduğunu kontrol dahi etmedikleri bir sosyal medya hesabının verdiği bilgileri veri kabul ederek haber yaptılar.

O haber başlıklarından birkaçı şöyle:

KRT: “Suriyeliler Bahçeşehir’de kaz çaldı”

ODA TV: “İstanbul Bahçeşehir’de göletten kaz çaldılar”

TELE 1: “Suriyeli olduğu iddia edilen kişiler göletteki kazları çaldı”

 

Tabii ki Ümit Özdağ da bu haberi paylaştı; “İnanmak zor ancak oluyor bunlar. Uyum, birlikte yaşamak, entegrasyon vs. Mümkün değil.”

Olayın bu şekilde olmadığı konusunda, hem Bahçeşehir’deki göletin bağlı olduğu Başakşehir Belediyesi’nden yetkililer, hem de İstanbul Emniyeti açıklamalar yaptılar, ancak uydurma kaz haberini yayınlayan hiçbir medya grubu, yetkililerin düzeltme açıklamalarını yayınlamadı.

İşin aslı ise şöyle:

Bir kere hayvanlar kaz değil ördek. Sahipleri Suriyeli değil, Bahçeşehir’de oturan Iraklı bir aile.

Ördekleri göletten çalmamışlar tam tersine evde besledikleri hayvanları büyüyünce ve artık komşular rahatsız olunca onları gölete götürüp bırakmaya karar vermişler.

Yani Bahçeşehir gölet gönülleri siyasi önyargıları yüzünden göletlerinde yüzecek iki ördekten mahrum kalmış oldular.

Ördeklerin sahibi, Bahçeşehir’de oturan Iraklı Zeynep El Zuheyri konuyu araştıran DHA muhabirine şunları söyledi:
“Evde büyüttük. Evde ses yapıyordu. Komşular rahatsız oluyordu. Biz de gittik. Bahçeşehir’de ördekler olduğunu gördük. Biz de ‘bunlar büyüdü’ dedik. “Oraya gittiğimizde ördekleri bırakmamıza görevliler izin vermedi. Biz de ördeklerimizi geri getirdik. Oradakiler bizim fotoğrafımızı çekti. ‘Bunlar benim ördeklerim, fotoğrafımızı çekme’ dedim. Fotoğrafımızı çektiler. Polis de gelip ifademizi aldı. “Hayvanları besleyecek özel bakıcılar bulacağız. Onlara baktırırız. Gün içinde gidip bakarız.”

Iraklı aile ördeklerin kendilerine ait olduğunu ispatlamak için ördeklerin henüz yavruyken çekilmiş videolarını de DHA’ya verdi. Ördekler için özel taşıma çantası almışlar. Ördeklere özellikle evin küçük kızının çok iyi baktığı anlaşılıyor. Ördekler için evde Barbie evi varmış. Yine videolarda ördekleri daha önce de parklardaki havuzlarda yüzdürdükleri anlaşılıyor.

Peçeli ve çarşaflı Arap kadınların hayvansever insanlar olabileceği, komşuları rahatsız olduğu için hayvanlarını gölete bırakacak kadar medeni ve duyarlı bir davranış sergileyebilecekleri tabii ırkçıların hiç düşünmediği ihtimaller.

Bütün bu bilgilere rağmen ırkçı hesaplar kazların Suriyeliler tarafından çalındığını, hatta pişirildiğini ve yenildiğini söylemeye devam ediyorlar. Irkçı yalanlarla mücadeleye devam etmek gerekiyor.

 

Bültene kayıt ol