Elektrikte zamların asıl sebebi özelleştirme

21.06.2022 - 12:26
Haberi paylaş

Elektrik dağıtım şirketleri, Enerji Tabii Kaynaklar Fatih Dönmez’den elektrik satış bedelleri için yüzde 50 oranında zam istedi.

Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere en az yüzde 30 zam yapılmasına karar verildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Temmuz'da yüzde 30'luk zam kararını duyurması bekleniyor.

Elektrikte son zam, 1 Haziran'da mesken aboneleri için yüzde 15, sanayi ve ticarethane aboneleri için yüzde 25 oranında yapılmıştı. Yüzde 30 zam ile birlikte yılbaşından bu yana yapılan zamların toplamı birinci kademe için yüzde 58'i, ikinci kademe için yüzde 137'yi bulacak.

Şu anda birinci kademede üst sınır olan 230 kWh'lık kullanımda fatura bedeli 332 TL'yi buluyor. Yüzde 30 zam gelmesi halinde bu fatura 430 TL'yi aşacak. İkinci kademede ise alt sınır olan 475 TL'lik fatura bedeli 760 TL'ye çıkacak.

Zamların nedeni

Uzmanlara göre zamların asıl sebebi 2013 yılından itibaren başlatılan özelleştirme süreci. Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, geçen yıl 1 Haziran'dan bu yana sanayicilerin kullandığı elektriğe yüzde 289 oranında zam yapıldığını, benzer oranlardaki zamların tüm abone grupları için geçerli olduğunu söyledi.

TÜİK'in açıkladığı yıllık enflasyon oranının yüzde 73, ENAG'a göre de yüzde 160 oranında bir enflasyon oranı belirlendiğini hatırlatan Özdağ, "Elektrik zamları, enflasyonun çok üstündedir. Dolayısıyla bu bir zam değil sermaye aktarımıdır" dedi. Bu yılın başından beri Türkiye'de elektriğin yüzde 87'sinin özel sektör eliyle üretildiğine dikkat çeken Özdağ, "Piyasaya teslim edilmiş bir yapı var ve konuşulan rakamlar tamamen özelleştirmeden kaynaklanan özel sektör kredisi ve benzer bedellerin ödenmesi ile ilişkilidir" ifadelerini kullandı.

Bültene kayıt ol