Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili açıklama yapan TTB, çiçek aşısının sonlandırılması nedeniyle azalan nüfus bağışıklığının, hastalığın yeniden canlanmasına yol açmış olabileceğini söylüyor.
Maymun çiçeği virüsü 15 ülkede vakalar görülmesine yol açtı. Nadir görülen bir hastalık olan, kolayca yayılma eğilimi göstermeyen, birçok kişinin hafif semptomlarla ve ayakta atlattığı maymun çiçeği, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Şimdilik dünya genelindeki vaka sayısının 15 ülkede 180 civarında olduğu söyleniyor. Vakaların yarısı İspanya ve Portekiz’de. Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya ve İsrail’de ise 80’den fazla doğrulanmış vaka olduğu bulundu. Uzmanlar, virüsün yayılma örüntüsüne bakarak, cinsel ağlarla ve kontamine eşyalarla temas yoluyla bulaştığı sonucuna vardılar.
Şimdilik bir toplum sağlığı krizine yol açacak gibi görünmüyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada şöyle diyordu; "İklim değişikliği, eşitsizlik ve jeopolitik rekabetin körüklediği hastalık, kuraklık, kıtlık ve savaşın korkunç bir yakınlaşmasıyla karşı karşıyayız.”
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açıklamasında da benzer bir ifade yer alıyordu; “İnsanın doğayla kurduğu talana ve tahribata dayalı ilişkinin zoonozların ortaya çıkışını kolaylaştırması; COVID-19, maymun çiçeği virüsü hastalığı gibi salgınların son olmayacağını bize göstermektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkışının ve pandemilere neden olmasının önlenmesinin; ancak bu hastalıklara neden olan sistemle mücadele ederek olabileceğini tekrar vurguluyoruz.”
TTB’nin hastalık hakkında paylaştığı önemli bilgilerden bazılarıyla şöyle: