Türk Tabipleri Birliği: Salgınla mücadele, bu hastalıklara neden olan sistemle mücadele anlamına geliyor

23.05.2022 - 16:38
Haberi paylaş

Maymun çiçeği hastalığıyla ilgili açıklama yapan TTB, çiçek aşısının sonlandırılması nedeniyle azalan nüfus bağışıklığının, hastalığın yeniden canlanmasına yol açmış olabileceğini söylüyor.

Maymun çiçeği virüsü 15 ülkede vakalar görülmesine yol açtı. Nadir görülen bir hastalık olan, kolayca yayılma eğilimi göstermeyen, birçok kişinin hafif semptomlarla ve ayakta atlattığı maymun çiçeği, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ciddi hastalıklara neden olabiliyor.

Şimdilik dünya genelindeki vaka sayısının 15 ülkede 180 civarında olduğu söyleniyor. Vakaların yarısı İspanya ve Portekiz’de. Avrupa, ABD, Kanada, Avustralya ve İsrail’de ise 80’den fazla doğrulanmış vaka olduğu bulundu. Uzmanlar, virüsün yayılma örüntüsüne bakarak, cinsel ağlarla ve kontamine eşyalarla temas yoluyla bulaştığı sonucuna vardılar.

Şimdilik bir toplum sağlığı krizine yol açacak gibi görünmüyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada şöyle diyordu; "İklim değişikliği, eşitsizlik ve jeopolitik rekabetin körüklediği hastalık, kuraklık, kıtlık ve savaşın korkunç bir yakınlaşmasıyla karşı karşıyayız.”

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) açıklamasında da benzer bir ifade yer alıyordu; “İnsanın doğayla kurduğu talana ve tahribata dayalı ilişkinin zoonozların ortaya çıkışını kolaylaştırması; COVID-19, maymun çiçeği virüsü hastalığı gibi salgınların son olmayacağını bize göstermektedir. Bu hastalıkların ortaya çıkışının ve pandemilere neden olmasının önlenmesinin; ancak bu hastalıklara neden olan sistemle mücadele ederek olabileceğini tekrar vurguluyoruz.”

TTB’nin hastalık hakkında paylaştığı önemli bilgilerden bazılarıyla şöyle:

  • Maymun çiçeği hastalığı; öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropik yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zaman zaman diğer kıtalarda da görülen bir viral zoonotik hastalıktır.
  • Hastalık genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona yol açabilir.
  • Genellikle iki ila dört hafta süren semptomların ardından seyri duran bir hastalık olmasına rağmen ağır vakalara dönüşebilir. Nitekim son zamanlardaki vaka-ölüm oranı %3-6 civarındadır.
  • Maymun çiçeği hastalığı virüsü; bir kişiden diğerine lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, yatak örtüsü ve benzeri kontamine materyallerle yakın temas yoluyla bulaşabilir.
  • Belirtileri çiçek hastalığına benzer; ancak çiçek hastalığına göre hem daha az bulaşıcıdır hem de ondan daha az ciddi hastalığa neden olur.
  • Çiçek hastalığını yok etme programı sırasında kullanılan aşılar da maymun çiçeği hastalığına karşı koruma sağlamıştır. Maymun çiçeği hastalığının önlenmesi için onaylanmış yeni aşılar da geliştirilmiştir.
  • Çiçek hastalığı tedavisi için geliştirilen bir antiviral ilaç, maymun çiçeği hastalığı için de ruhsatlandırılmıştır.

Bültene kayıt ol