15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı kutlandı

15.05.2022 - 17:33
Haberi paylaş

15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı; İstanbul, Mersin, Şırnak, Batman, Adıyaman, Malatya, Mardin, Hakkari, Van ve İzmir’de yapılan etkinliklerle kutlandı. Kürt Dil Platformu ve Kürt Dil Ağı öncülüğünde düzenlenen eylem ve etkinliklerde Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talep edildi. 

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Kürt Araştırmaları Derneği, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı İstanbul'un Esenyurt ilçesinde yaptığı yürüyüşle kutladı. Dil Bayramı yürüyüşüne yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş sonrası konuşan Kürt Araştırmaları Derneği Eşbaşkanı Remziye Alparslan, 15 Mayıs’ın bayram olmasının yanı sıra hak arama günü olduğunu belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) anadil hakkına dair kararlarını hatırlattı. Alparslan, “Kürt halkı kendi dilini ve kültürünü yıllardır canlı tutup korumaya çalışıyor. Celadet Elî Bedirxan ve arkadaşlarının 15 Mayıs 1932’de öncülük ettiği dil ve kimlik mücadelesi bugün de sürüyor” dedi. İktidarın Kürtçeye yönelik baskıları sonlandırmasını isteyen Alparslan, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini kaydetti.

Bültene kayıt ol