Doğal gaz krizi büyüyor, faturası işçilere ödetiliyor

23.01.2022 - 14:03
Haberi paylaş

İran’dan Türkiye’ye gelen doğal gaz iletim hattında meydana gelen arıza nedeniyle BOTAŞ tarafından doğal gaz enerji santrallarına ve sanayi bölgelerine gaz kısıntısı uygulaması yapılmaya başlandı. 

Bir yandan da havalar önemli ölçüde soğudu. Türkiye'ye Balkanlar üzerinden gelen İzlanda alçak basınç sistemi doğal gaza olan talebi arttırdı. 27 Ocak'a kadar sürecek aşırı soğuk havaların 51 ili direkt etkileyeceği açıklandı.

Gaz teminindeki sıkıntı nedeniyle elektrik üretimi azalmaya başladı. TEİAŞ tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerine (OSB) bu hafta en az 3 gün elektrik kısıtlaması yapmaları uyarısında bulundu. 24 Ocak Pazartesi saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lere elektrik kısıntısı yapılacak ve sanayi üretimi en az 3 gün süreyle duracak. 

OSB dışındaki tesislerde de aynı kısıntı uygulanacak. Belirlenen günlerde belirlenen rakamın üzerinde enerji çeken bölgelerin enerjisi TEİAŞ tarafından kesilecek ve cezai yaptırım uygulanacak.

Yaşanan doğal gaz kesintilerine çip krizinin de eklenmesi nedeniyle otomotiv fabrikaları üretimlerine 15 güne varan sürelerde ara verme kararı aldı. Sektörün şalter indirmesiyle tedarik sektörü de tamamen duracak.

Yaşanacak bu kesintilerin özellikle ihracat yapan sektörleri olumsuz etkileyeceği, siparişlerin zamanında teslim edilemeyeceği öne sürüldü. 

İşçiler fabrikaların durması nedeniyle ücretsiz izne çıkarılacak, bir kısım işçi ise işlerin kötü gittiği gerekçesi ile tümüyle işten çıkarılacak. 

Artan yoksulluk ve hayat pahalılığına, ücretsiz izin ve işten atma zulmü de eklendiğinde işçiler büyük sıkıntılar yaşayacak. Sendikalar şimdiden her türlü krizin faturasını işçilere ödetmeye kalkan patronlara karşı birlik olmalı, ücretsiz izinlere ve işten çıkarmalara karşı çıkmalıdır. İşten atmalar özellikle bu dönemde mutlaka yasaklanmalıdır.

Bültene kayıt ol