DSİP: “Sezen Aksu milyonlardır”

23.01.2022 - 12:15
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, iktidar tarafından hedef alınan sanatçı Sezen Aksu ile dayanışma açıklaması yayımladı:

"Önce bir grup sağcı evinin önüne gidip tehdit etti Sezen Aksu’yu. Ardından Cumhurbaşkanı bir camide mikrofonla konuşma yaptı ve Sezen Aksu’nun bir şarkısında geçen kelimelerin dini değerlere saygısızlık olduğunu söyleyerek ismini vermeden dilini kopartmakla tehdit etti.

Bu, devletin en tepesindeki bir ismin bir sanatçıyı açıktan tehdit ettiği örneği olmayan bir durum.

Bu, kabul edilemez bir gelişme.

Bu çok tehlikeli bir adım.

Öncelikle, bu sözleri bir cumhurbaşkanın dile getirmesi, tehdidi iyice ciddi bir hâle getiriyor.

Tüm kamuoyunun üzerinde anlaşması gereken ilk konu hiçbir siyasinin, bir camide nefret yüklü hedef gösteren konuşma yapamayacağıdır. Hiçbir siyasi, bir sanatçının dilinin kopartılmasından söz edemez.

Erdoğan hızla sözlerini geri almalı ve Sezen Aksu’dan hemen özür dilemelidir.

Sanatçıların şarkı sözlerine, müziğine, giyimine kimse karışamaz.

İktidarın hedef göstermesi ve tehditleri yetmezmiş gibi bir de bazı milliyetçi sözde muhalifler Aksu’nun çeşitli siyasal dönemeçlerde aldığı tutumlarla bugün yaşadıklarını hak ettiğini iddia etmeye başladılar.

Bu iddiaların tümü yalan.

Sezen Aksu bir politikacı gibi değil ama demokrat bir sanatçı olarak daima özgürlüklerden yana tutum aldı.

Ezilen herkesin yanında oldu.

Kürt halkının yanında, başörtüsü özgürlüğünün yanında, kadınların yanında, darbecilere karşı demokrasinin yanında…hilafsız bir şekilde daima mağdurun, ezilenin yanında oldu. Barış girişimlerinden heyecan duydu.

Sezen Aksu’nun bir siyasi sicili olduğunu ve bugünkü iktidar nobranlığından sorumlu olduğunu düşünenler iktidarın tehditlerini bir parçası durumundalar.

Bazı muhalefet sözcüleri ve yorumcular iktidarın bu türden çıkışlarının gündemi değiştirmek amacıyla yapıldığını söylüyorlar. Böyle bir tehdit gündem değiştirmek değildir. Bilakis, bu tam da gündemin, iktidarın politika yapış tarzının, tabanına ve muhalefete seslenme tarzının özü. Seçim saati hızlandıkça örneklerine daha çok şahit olacağız. Her tartışma fakirlik gündemini gizlemek için yapılmıyor. Pandoranın kutusu açılıyor, bir aşamada zembereğinden boşalır gibi üstümüze boca edileceklerin fragmanı Sezen Aksu gibi bir isme yapılanlar.

Sezen Aksu’ya yönelik tehditler, yarattığı tehlikeli ivme bir yana, iktidar çevresinin arzuladığının tümüyle tersi bir siyasal atmosfer yarattı.

Milyonlarca insan hızla Sezen Aksu oldu. Milyonlarca insan, sanatçının özgürlüğünden yana tutum aldı. Milyonlarca insan ifade özgürlüğünün öneminin yanında tutum aldı.

Milyonlarca insan şunu biliyor çünkü, “Katillere türkü yazanlardan değil, Hrant Dink’in ardından ağıt yakanlardandır Sezen Aksu.”

Sezen Aksu’nun yanındayız, şu dizelerini bizler de paylaşıyoruz:

“Beni öldüremezsin

Sesim, sazım, sözüm var benim

Ben derken ben herkesim

Sonuç olarak 47 yıldır yazıyorum…. Yazmaya da devam edeceğim”

Evet, tüm bu gürültü sona erdiğinde insanlar hedef gösteren konuşmaları değil sanatçıların eserlerini, sözlerini, melodilerini konuşacak.

İnsanların kulaklarında çınlayan Sezen Aksu gibi sanatçıların sesi ve melodileri olacak.

Sezen Aksu’nun yanındayız, herkesi de her geçen saat büyüyen Sezen Aksu’yla dayanışmaya davet ediyoruz.

DSİP
23.01.2022

Bültene kayıt ol