Kemal Kurkut ile ilgili bir 'cezasızlık' kararı daha

14.01.2022 - 13:49
Haberi paylaş

Diyarbakır’da 2017 yılındaki Newroz kutlamasında vurularak öldürülen Kemal Kurkut ile ilgili tazminat davasında “cezasızlık” kararı çıktı. 

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, Diyarbakır'da 2017 yılında gerçekleşen Newroz kutlamaları sırasında polisler tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'un ailesinin, “Hizmet kusuru” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı davada verilen 256 bin TL maddi ve manevi tazminat kararını bozdu.

İstinaf mahkemesi kararında, Kurkut’un “Saldırgan bir eylemci” olduğu ve öldürülmesinde polisin silah kullanma koşullarının oluştuğu iddiasında bulundu. 

Verilen karara dair değerlendirmelerde bulunan Kurkut’un ağabeyi Ercan Kurkut, kardeşinin kamuoyunun gözleri önünde katledildiğini hatırlattı.

Kardeşinin polisler tarafından katledilmesinin ardından Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ve 3 yıl süren dava sürecine değinen Kurkut, “Bu dava sürecinde sunmuş olduğumuz yüzlerce delile rağmen öldüren polis beraat etti. O polis görevine devam ediyor. Devamında biz birçok kurumuma da dava açtık ve hiçbirinden sonuç alamadık. Sadece ‘Hizmet kusuru’ gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı hakkında açtığımız davada 256 bin TL maddi ve manevi tazminat kararı çıktı. Fakat istinaf mahkemesi bu kararı da bozdu. Mahkeme Kemal’i ‘kusurlu’ buldu” diye konuştu.  

İstinafın, olayda idarenin güvenlik hizmetinde “Kusuru bulunmadığı” yönünde verdiği karara dikkat çeken Kurkut, “Kemal öldürüldükten sonra, polislerin çevrede bulunan gazetecilerin görüntülerine el koyması bir kusur sayılmadı. Sonrasında Diyarbakır Valiliği’nin ‘Alana girmeye çalışan bir canlı bomba eylemcisinin etkisiz hale getirildi’ açıklaması kusur sayılmadı. Malatya Battalgazi Belediyesi’nin cenazeye işkence yapması; taziye çadırı, tabut, mezar yeri vermemesi bir kusur sayılmadı. Bunlara maruz kalan Kemal ‘kusurlu’ sayıldı. Devlet verilen bu kararla şunu dile getiriyor: Bu ülkede kusur Kürt olmaktır! Eğer Kürt isen kusurlusundur!” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Adıyaman doğumlu Kemal Kurkut, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisiydi.

Katılmak için gittiği Diyarbakır Newroz’unda 21 Mart’ta, Newroz Parkına yakın olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında vurularak hayatını kaybetti.

Olay anında çekilen fotoğraflarda, vücudunun üst bölümü çıplak haldeyken kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut, noktayı geçerek koşmaya başlıyor. Polislerden bazıları üzerine bazıları da havaya ateş açıyor. Medya, bir polis amirinin “Ateş etmeyin” uyarılarına rağmen Kurkut’un vurulduğunu yazdı.

Diyarbakır Valiliği ise Kurkut’un elinde bıçak olduğunu ve “intihar saldırganı olabileceği şüphesi bulunduğunu”, olayla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.

Cinayetle ilgili iki polisin ifadesi alındı, polislerden Y.Ş.’ye “olası kastla öldürmekten” müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

Dava beraatla bitti.

Bültene kayıt ol