Kazakistan halkı diktatörlüğe karşı haklarını savunuyor

07.01.2022 - 10:22
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Kazakistan'da süren ayaklanma üzerine bir bildiri yayınladı.

Kazakistan'da 1 Ocak gece yarısı LPG'ye yüzde 50 zam yapılması bardağı taşıran damla oldu. Yıllardır ekonomik olarak sömürülen, siyasi olarak baskı altında tutulan Kazakistan işçi sınıfı ve emekçiler; hem zamlara, hem de baskıcı, sömürücü, otoriter yönetime karşı isyan etti.

Bir haftadır devam eden ayaklanmalar sonucu hükümet zammı geri çekti, Cumhurbaşkanı hükümeti görevden aldı. Bir önceki diktatör, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkanı Nazarbayev ayaklanmacıların talebi doğrultusunda görevinden alındı. 

Ancak ayaklanan halk, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm sorumluların istifa etmesini, ülkede demokratik bir yönetim kurulmasını istiyor.

Halk bu talepleri doğrultusunda eylemlerine devam ederken ve yerel güvenlik güçleri protestoculara ateş açmazken, 5-6 Ocak gecesi hükümet özel kuvvetleri devreye soktu ve halka ateş açtırdı. Çok sayıda kişi öldürüldü.

Halkın taleplerine şiddetle karşılık veren Kazakistan hükümeti, başta Rusya olmak üzere komşu ülkelerden askerleri de kendi vatandaşlarını öldürmesi için ülkeye davet etti. 

DSİP olarak haklarını arayan Kazakistan halkının haklı mücadelesini destekliyoruz. 

Başta Rus askerleri olmak üzere tüm yabancı askerler Kazakistan’ı derhal terk etsin. 

Kazakistan halkı kendi kaderini kendisi tayin etsin.

Yaşasın Kazakistan işçi sınıfı ve emekçilerinin ekonomik, siyasal ve sosyal hakları için verdiği mücadele.

DSİP GYK

Bültene kayıt ol