Ali el Hemdan cinayeti karartılmak istendi

04.01.2022 - 13:21
Haberi paylaş

18 yaşındaki tekstil işçisi Suriyeli sığınmacı Ali el Hemdan, 27 Nisan 2020'de Adana'da polis tarafından öldürüldü.

Hemdan'ı vuran polis memuru, başlatılan soruşturma kapsamında olaydan bir gün sonra Adana Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Sorgusunda, "yorgun olduğu için sendeleyip yere düştüğünü", "düşerken silahının ateş aldığını", "öldürmek gibi bir niyetinin olmadığını" söylemişti.

Adana Valiliği de, Hemdan'ın "uygulama noktasında 'dur' ikazına uymayarak kaçtığını, uyarı ateşi açılması esnasında kazaen yaralandığını, yaralı olarak hastaneye sevk edildiği ama tıbbi müdahalelere rağmen hayatını kaybettiğini" açıklıyordu.

Polis Laboratuvarından, polisin ifadesine uygun rapor çıktı

Adana Kriminal Polis Laboratuvar müdürlüğüne bağlı Kimyasal İnceleme Şube Müdürlüğü, öldürülen Hemdan'ın tişörtünün sol göğüs bölgesinde bulunan yırtılmayı, sert bir yüzeyden sekerek ya da buralara çarparak gelen mermi çekirdeği veya mermi çekirdeğine ait parçanın oluşturduğunu belirtiyordu. 

Rapor, polis memuru F.K.'nın, "ben yere düşünce silah ateş aldı" ifadesini doğruluyordu. Hazırlanan ilk rapor, merminin sekerek Hemdan'a isabet ettiğini iddia ediyordu.

Kamera görüntüleri ve görgü tanığı gerçeği ortaya çıkardı

Savcılık, olayın gerçekleştiği sokakta bulunan güvenlik kamerası görüntülerini izlediğinde, cinayet anı bütün açıklığıyla ortaya çıktı.

Olay, polis memurunun iddia ettiği gibi yere düşme ve silahın yanlışlıkla ateş alması sonucu olmamıştı. Polis memuru; yüzü kendisine dönük olarak konuşmaya çalışan Ali El Hemdan’ı 10 metre mesafeden göğsünden vurmuştu.

Soruşturma dosyasına bir görgü tanığının ifadesi de girdi. Görgü tanığı şunları söyledi: "Polis sahsa durmasını söyledi. Bunun üzerine çocuk arkasını döndü. Yüzünü polise doğru döndüğünde polis elindeki silahı çocuğa doğrultarak bir el ateş̧ etti. Polis kesinlikle havaya ateş̧ etmedi. Polisin ayağı falan da takılmadı. Çocuk hiç koşmadı, sadece yürüyordu. Dediğim gibi polis 'dur' dediğinde çocuk arkasını polise doğru dönmüştü. Polis, o sırada hedef alarak ateş̧ etti." 

Suç duyuruları sonuçsuz kaldı

Bütün bu görüntüler ve görgü tanığı ifadeleri sonrasında savcılık "kasten cinayet"ten dava açtı ve Hemdan'ı vuran polis memuru F. K. 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Davayı başından bu yana takip eden Adana Barosu, dönemin valisi, emniyet müdürü, gerçeğe aykırı rapor düzenleyen polis memurları hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak sorumlular hakkında hala soruşturma izni verilmedi.

Bültene kayıt ol