Zamlar ücretleri eritti

03.01.2022 - 13:19
Haberi paylaş

TÜİK, resmi enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladı. DİSK emekçinin enflasyonunun yüzde 65’e dayandığını, asgari ücretin ele geçmeden eridiğini ilan etti. Bağımsız ekonomistlerin platformu ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 83 olarak tespit etti. 

Memur maaşlarına, 2021 yılı son 6 aylık resmi enflasyonuna uygun şekilde yüzde 27 zam yapılması gerekiyor. Ancak memurlar, resmi enflasyona değil gerçek enflasyona uygun ek zam talep ediyor. Alım gücündeki kaybın TÜİK’in ilan ettiği enflasyon farkı ödemesiyle telafi edilemeyecek olduğunu açıklayan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 15 Ocak'ta maaşlara yansıyacak şekilde ek zam yapılması için hükümete çağrıda bulundu.

Ekonomik görünüm 2002 yılından daha kötü

Yıllık enflasyon yüzde 36 ile AKP iktidarının başlangıcından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Nisan 2001’den beri ilk kez aylık enflasyon yüzde 10’u aştı. 

Üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 80’lik oranla, Şubat 2002 sonrası 20 yıllık dönemin zirvesine yükseldi. Tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki makas 44 puanla rekor seviyeye ulaştı.

Bütün bu rakamlara, 1 Ocak gece yarısından itibaren yapılmaya başlanan ve halen devam etmekte olan zamlar dahil değil. 1 Ocak’tan beri elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım ve gıda ürünlerine yüzde 100’lere varan zamlar yapıldı.

Enflasyon koşar adım artmaya devam ediyor

Yeni yılın ilk günlerinde tüm fiyatları etkileyecek olan elektrik, doğalgaz ve akaryakıt zamları önümüzdeki Şubat’ta başlamak üzere enflasyona yeni bir ivme kazandıracak. 2021’in Kasım ve Aralık aylarında döviz kurunda meydana gelen artışlar da önümüzdeki Şubat ve takip eden aylarda kendini gösterecek. 

Akaryakıt yüzde 161, ham petrol yüzde 138, ana metaller yüzde 130, elektrik gaz yüzde 117, kimyasallar yüzde 101 zamlandı. Bu ürünlerde gerçekleşen fiyat artışları, önümüzdeki birkaç ay içinde tükettiğimiz tüm ürünlere yeni zamlar ve yeni enflasyon olarak yansıyacak. 

Tarımda kuraklık, plansızlık ve tarım politikalarında çiftçiyi düşünmeyen uygulamalar, gıda maddelerinde fiyat artışlarına yol açacak. Bu yıl çiftçiler pahalılık nedeniyle büyük ölçüde gübresiz ekim yapmaya başladılar, bu durum ürün verimliliğine ve fiyatlara yansıyacak.

Faiz sebep enflasyon sonuç teorisini ispatlamak için geçen yıl Merkez Bankasından 128 milyar dolar satıldı. Bu uygulama bugün de devam ediyor. Merkez Bankasının politika faizini düşürmesi sadece bankalara yaradı. Bankalar Merkez Bankasından yüzde 14 faizle aldıkları borcu, Hazine’ye yüzde 25 faizle veriyor, kredi olarak dağıtıyor. Kredi faizleri yüzde 40’lara kadar çıkmış durumda.

Hazinenin borçlanma faizlerinin artması demek, yeni vergiler, yeni zamlar, Merkez Bankası’nın yeni para basması ve yeniden enflasyon demek. Bütün bunlar, küçük bir azınlık dışında halkın giderek yoksullaşması ve yoksullaşmaya devam etmesi demek.

Bültene kayıt ol