Sosyalist İşçi yazarları Dila Ak, Ozan Tekin, Çağla Oflas, Tuna Emren, Özdeş Özbay ve Atilla Dirim mücadeleler yılı olarak hatırlanacak 2021’i değerlendirdi.
2021 yılı işçi sınıfının hoşnutsuzluğunu ve öfkesini büyüttüğü bir yıl oldu. Milyonların yoksulluğu pahasına sermayeyi koruyan iktidarın dışında, yüzde 50 enflasyon karşısında sefalet ücretlerini işçilere dayatan patronlar ve imza atan sendikalar da işçi sınıfının öfkesinin hedefindeydi. Pek çok işyeri mücadelesi yaşandı; işçiler işten atılmalara, sendikasızlaştırmaya, KOD29’a, kötü çalışma koşullarına karşı işyeri merkezli eylemler gerçekleştirdi.
Yol kesme, işgal, kent meydanlarında, fabrika ve işyeri önlerinde toplu bekleyiş, üretimi durdurma ve yavaşlatma girişimlerinden AKP mitinglerinde Erdoğan’a itiraza kadar uzanan türlü tepkilerle kendilerini ifade etmeye çalıştılar. Her bir mücadele, işyeri direnişi ve grev işçilerin kolektif hafızalarını tazeledi. Hem deneyim hem de özgüven kazandılar. Tek tek işyerleriyle sınırlı olan mücadelelerle, aşağıdan yükselen birleşik bir mücadelenin de tohumları atıldı.
Şubat 2021
MİGROS İŞÇİLERİNİN ZAFERİ, BELEDİYE İŞÇİLERİNİN GREVİ
Migros’un Esenyurt’daki deposunda işçilerin bozuk yemekler, düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattıkları iş bırakma eylemleri kazanımla sonuçlandı.
Genel İş Sendikasının genel merkezinin işçilerin iradesini yok sayıp toplu iş sözleşmesini imzalaması işçilerin tepkisine yol açtı. İstanbul’da CHP’nin yönettiği Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir, Kartal, Beşiktaş ve Maltepe Belediyesi’nde işçiler greve çıktı.
Ağustos 2021
SEFALET ÜCRETLERİNE TEPKİ
Enflasyonun yüzde 40’larda hissedildiği Ağustos’ta Türk-İş ve Hak-İş yüzde 12’lik sefalet ücretine imza attı. İşçi sınıfının geniş kesimlerinin öfkelenmesine yol açan bir başka toplu sözleşme süreci de 5 milyon işçiyi yakından ilgilendiren kamu çalışanları toplu sözleşmesiydi. Memur-Sen 2022 için tam anlamıyla bir sefalet zammına imza attı.
Ekim 2021
BEL KARPER, MİTSUBA VE HONDA İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ
Gebze’deki Mitsuba Otomotiv’de sendikalaştıkları gerekçesiyle 9 işçinin işten atılması üzerine işçiler fabrikaya kapandı. İşgal hareketi, işverenin sendikayı tanımak zorunda kalmasıyla sonuçlandı. Çorlu’da Bel Karper işçilerinin 156 gün boyunca sürdürdükleri grev kazanımla sonuçlandı. Gebze fabrikasını kapatan Honda’nın ise işçilerine tazminatlarının yanı sıra verdiği 48 maaşın yüzde 40’ının vergi adı altında işçilerden kesilmesi sonucunda isyan başladı. Otomobil İş Sendikası’na üye işçiler “vergide adalet” talebiyle günlerce iş yavaşlattı.
Kasım 2021
DARDANEL İŞÇİLERİNİN İSYANI, MADEN İŞÇİLERİNİN BURUK ZAFERİ VE BEYAZ YÜRÜYÜŞ
Salgında “kapalı devre çalışmayla” nam salan, çoğunluğunu kadın ve göçmenlerin oluşturduğu Dardanel işçilerinin sosyal medya üzerinden sürdürdükleri mücadele bir dizi kazanımla sonuçlandı; göçmen işçilerin bir kısmı sigortalandı, iş güvenliği önlemleri alındı, tuvaletler temizlendi, işçilerin mola hakları tanındı.
Maden işçilerinin 15 yıllık hak mücadelesi de ‘kazanımla’ sonuçlanırken, mücadeleye önderlik eden Bağımsız Maden-İş Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve sendika aktivisti Ali Faik İnter yaşamlarını kaybetti.
Pandeminin tüm yükü omuzlarına yüklenen sağlık çalışanları ise ücretlerin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, koruyucu sağlık hizmetlerinin alınması, ücretsiz sağlık hizmetleri verilmesi gibi bir dizi taleple yürüyüşler gerçekleştirdi; aile hekimleri “cezalandırma yönetmeliğine” karşı bir günlük iş bıraktı.
Aralık 2021
İŞÇİLER SOKAKTA!
Hafızalarda “Kara Salı” olarak kalacak yılın son günlerinde kur 10-15’lere yükseldi, emekçiler daha da fakirleşti. Asgari ücretin yükseltilmesi mücadelesi işçi sınıfının temel taleplerinden biri haline geldi. DİSK ve KESK’in “geçinemiyoruz” mitinglerine binlerce işçi katıldı.
(Sosyalist İşçi)